Winterstop voor je motorverzekering? Zo bespaar je op je premie

Tijdens de winter laat je je motor misschien liever staan. Veel regen en gladheid zijn niet de beste omstandigheden voor een ritje naar je werk of een relaxte motortocht. Belangrijk om je motor dan veilig en goed beschermd te stallen. Maar hoe maak je je motor eigenlijk klaar voor de winter? En het is natuurlijk zonde om premie te betalen voor een motor die een paar maanden stilstaat. Een winterstop voor je motorverzekering zou dan een uitkomst zijn. Hoe zit dat eigenlijk?

Een winterslaap voor je motor

Motorrijden tijdens de winter is een stuk gevaarlijker dan in de zomer. Regen, sneeuw, ijs of wind zorgen voor de nodige risico’s. Daarom kiezen veel motorrijders ervoor om hun motor in de winter niet te gebruiken en een winterstop voor hun motorverzekering in te lassen. Dat is veiliger voor jou en misschien ook beter voor je motor. Je voorkomt zo een hoop vuil en pekel in de ketting en op je motor. 

Zo maak je je motor klaar voor de winterstop

 • Poets je motor grondig 
  Je motor moet je natuurlijk regelmatig poetsen. Maar zo vlak voor de winterstalling is dat helemaal een goed idee. Poets al het vuil van je motor af, zodat ‘ie schoon de stalling in gaat. Vergeet niet om ook je remmen mee te nemen tijdens de poetsbeurt. Ook daar kan een hoop vuil ophopen.  
 • Geef de ketting aandacht
  Ook de ketting zit na een tijdje rijden vol vuil. Daarom is het belangrijk dat je die regelmatig grondig schoonmaakt en opnieuw smeert. Ook voor de winter dus!
 • Zorg dat je getankt hebt 
  Tank je motor af, voordat je ‘m in de stalling zet. Te weinig benzine kan zorgen voor condensvorming aan de binnenkant van de tank. En dat kan weer leiden tot roest. Dat wil je natuurlijk niet. Een volle is daarom altijd aan te raden.  
 • Denk aan je accu 
  Accu’s en winterse temperaturen gaan nooit goed samen. Ook loopt een accu langzaam leeg als je je motor niet gebruikt. Vaak overleven accu’s hierdoor het einde van de winter niet. Haal daarom de accu uit je motor en schaf een druppellader aan. Daarmee laad je de accu wel op, maar overbelast je ‘m niet. Zo kun je je accu na de winter gewoon weer gebruiken. 
 • Koelvloeistof en olie vervangen
  Vervang zowel de koelvloeistof als de olie voordat je je motor definitief in de winterstalling zet. Het is sowieso goed om de olie zo nu en dan te vervangen en nieuwe koelvloeistof voorkomt roestvorming in het koelsysteem. 
 • Vergeet de banden niet
  Je kunt je voorstellen dat er veel druk op de banden komt als je motor de hele winter op dezelfde plek staat. Hierdoor kunnen ze vervormen. Zet je motor daarom ’s winters op een bok, zodat je de banden zo min mogelijk belast. Heb je dat niet? Pomp de banden dan zo hard mogelijk op en draai ze af en toe tijdens de winterperiode. 
 • Zet je motor goed op slot
  Last but not least, zet je motor tijdens de winter áltijd goed op slot. Lees hoe je je motor het best beveiligd tegen diefstal

Motor stallen tijdens de winterstop

Wil je je motor zo goed mogelijk beschermen? Zorg dan dat je ‘m tijdens de wintermaanden binnen stalt. Misschien heb je er thuis plek voor en anders kan het slim zijn om een stalling te huren. Lukt het je niet om je motor ergens binnen te stallen? Voorzie je motor dan wel van een hoes om ‘m zo goed mogelijk te beschermen tegen winters weer. 

Een motorverzekering met winterstop: wat is dat?

Grote kans dat je je motor niet gebruikt tijdens de winter. Helemaal als je ‘m vooral gebruikt om mooie toertochten te rijden en niet voor een ritje naar je werk. Voor een stilstaande motor betaal je natuurlijk liever geen hoge maandelijkse premie. Daarom bieden veel verzekeraars een winterstop voor je motorverzekering aan. 

Weet hoe jouw motor verzekerd is tijdens de winter

Heb je een motorverzekering met winterstop? Dan betaal je een lagere maandelijkse premie tijdens een bepaalde periode in de winter. Je motor is dan wél verzekerd voor schade door bijvoorbeeld brand of diefstal. Handig als je je motor tijdens de winter stalt in een schuur of berging. Schade door rijden op de motor is tijdens een winterstop niet verzekerd. Zolang de winterstop duurt, is het namelijk niet de bedoeling om op je motor te rijden. 

Motorverzekering met winterstop bij OHRA

Bij OHRA kun je niet kiezen voor een motorverzekering met winterstop. Maar je kunt je premie tijdens de wintermaanden wél verlagen. En eigenlijk werkt dat hetzelfde. Je kunt je All-Risk motorverzekering namelijk wijzigen naar een WA Plus verzekering. Zo ben je tijdens de wintermaanden niet verzekerd voor schade aan je eigen motor door een aanrijding of vandalisme, maar wel voor schade door brand en diefstal. En het grootste voordeel: je kunt tijdens de wintermaanden gewoon af en toe op pad.

Let wel op: schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen motor wordt niet gedekt met een WA Plus verzekering. Wees daarom altijd, maar zeker tijdens de wintermaanden, extra voorzichtig.