Motor beveiligen tegen diefstal? Koop een ART slot

Je motor is je natuurlijk hartstikke dierbaar. Goed beveiligen tegen diefstal is daarom een must. Maar hoe beveilig je je motor eigenlijk het beste? Welk slot heb je nodig en welke maatregelen kun je treffen? 

Wat is een ART slot?

Wil je je motor goed beveiligen, bezuinig dan niet op een goed slot. Een goed slot herken je aan een ART keurmerk. Misschien heb je daar nog nooit van gehoord en denk je: wat is een ART slot eigenlijk? Een slot met een ART keurmerk wordt uitgegeven door Stichting ART. Dat is een stichting die alle sloten die in Nederland te koop zijn controleert. Het keurmerk geeft de kwaliteit van een slot aan. Een ART slot is dus geen merk slot. 

Een ART slot herkennen

Een ART slot herken je aan het ART logo op het slot zelf. Naast het ART logo staan een aantal sterren. Die geven de categorie beveiliging van het slot aan. Ook zie je naast het logo het goedkeuringsnummer van het slot staan. 

Welke ART slot moet je kiezen voor je motor? 

Stichting ART keurt sloten in vijf verschillende categorieën. 

  • 1 ster: minimale beveiliging
  • 2 sterren: beveiliging voor fietsen
  • 3 sterren: beveiliging voor brom- en snorfietsen
  • 4 sterren: motorfietsen (onderweg)
  • 5 sterren: motorfietsen (thuis gestald)

Voor een motor heb je dus een ART4 of ART5 slot nodig hebt. Het grootste verschil daartussen is of je het slot voor thuis nodig hebt of voor onderweg. Een ART4 slot neem je namelijk net wat makkelijker mee dan een ART5 slot. Dat komt omdat een ART5 slot altijd een kettingslot is. Een ART4 kan ook een kettingslot zijn, maar ook een schijfremslot of ander slot. Let daar dus op als je een slot voor je motor gaat kopen. Je hebt minstens een ART4 slot nodig om je motor goed te kunnen beveiligen. 

Heb je een ART slot nodig voor je verzekering?

Wil je dat diefstal van je motor vergoed wordt, dan moet je je motor minimaal WA Plus verzekeren. Diefstal van je motor wordt alleen vergoed door een verzekeraar als je er alles aan gedaan hebt om diefstal te voorkomen. Dat betekent dus ook dat een verzekeraar verwacht dat je een gecertificeerd slot gebruikt om je motor op slot te zetten. Vaak vind je in de polisvoorwaarden van jouw verzekering welk ART slot voor jouw motor verplicht is. Heb je een motorverzekering bij OHRA afgesloten? Dan vind je de beveiligingseis voor je motor op het polisblad.  

Hoe kun je je motor nog meer beveiligen tegen diefstal?

Om je motor te beveiligen tegen diefstal, kun je natuurlijk meer doen dan alleen een goed slot kopen. Met deze tips maak jij de kans op diefstal van je motor zo klein mogelijk:

  • Maak je motor met een ART4 slot – of nog beter: ART5 - vast aan een paal, muur- of vloerbeugel en stal ‘m thuis binnen als dat kan. Het komt vaak voor dat motoren worden gestolen met een busje, nadat ze langs de weg worden ingeladen. Door je motor ergens aan vast te maken, wordt dit soort diefstal een stuk moeilijker gemaakt. Lukt dat niet? Misschien rijd je samen met een andere motor. Maak ze dan met een kettingslot aan elkaar vast. 
  • Zet een alarmsysteem op je motor. Er bestaan ook motoren waar standaard een alarm ingebouwd zit. 
  • Laat een startonderbreker in je motor monteren.
  • Zorg dat er een GPS of voertuigvolgsysteem in je motor zit. Wordt jouw motor toch gestolen? Dan kun je ‘m hierdoor hopelijk snel terugvinden. 

Zit er standaard een alarmsysteem, startonderbreker of voertuigvolgsysteem op je motor? Check dan wel of het systeem een Kiwa-SCM keurmerk heeft. Wat ART is voor sloten, is Kiwa-SCM voor voertuigbeveiligingssystemen. Soms is er namelijk een aanpassing nodig om bijvoorbeeld het alarmsysteem goedgekeurd te krijgen.  

Voertuigbeveiligingssystemen – startonderbrekers, alarmsystemen, voertuigvolgsystemen en sloten – bestaan in verschillende klassen. Wil je daar meer over weten? Lees dan eens verder op de website van Kiwa: een instelling die voertuigdiefstal zoveel mogelijk wil voorkomen en het terugvinden van het aantal gestolen voertuigen wil verhogen.