De ketting van je motor schoonmaken doe je zo

Heb je een motor? Dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Goed en regelmatig onderhoud is daarom belangrijk. Bijvoorbeeld het schoonmaken van de ketting van je motor. Hoe moet je die eigenlijk reinigen? En hoe vaak moet je een ketting smeren? En wist je dat het spannen van de ketting van je motor helemaal niet zo moeilijk is?

De ketting van je motor schoonmaken: zo moet dat

Het schoonmaken en smeren van de ketting van je motor wordt nog wel eens door elkaar gehaald, maar het is zeker niet hetzelfde. Door rijden komt er niet alleen viezigheid op je motor zelf, ook tussen de schakels van de ketting hoopt vuil op. Het is daarom belangrijk om die af en toe goed te reinigen. Zo gaat je ketting het langst mee. Je ketting schoonmaken doe je zo:

 1. Zorg dat je je motor goed neerzet
  Zet je motor stabiel neer, voordat je begint met het schoonmaken van de ketting van je motor. Stallen op een paddockstand of een middenbok is bijvoorbeeld een goede manier om onderhoud uit te voeren bij je motor. 
 2. Loop de ketting altijd na 
  Kijk alles goed na, voordat je begint met het reinigen van de ketting. Zijn de hoofdschakel en ketting in orde? Zien de tandwielen er goed uit? Zijn er geen tanden afgebroken? Zijn de ketting of tandwielen in een slechte conditie? Vervang deze dan eerst. Leer jezelf aan om zowel de ketting als de tandwielen regelmatig te checken. 
 3. Gebruik kettingreiniger en een schoonmaakborstel 
  Spray de kettingreiniger aan de binnenzijde van de ketting terwijl je het achterwiel ronddraait. Je ziet dan vrij snel het eerste vuil eruit druppen. Zet vervolgens een kettingborstel op de ketting. Dit kan een borstel zijn met drie zijdes of met één. Welke borstel je ook gebruikt, maak in ieder geval iedere zijde van de ketting schoon met de borstel. Je hoeft niet heel voorzichtig te zijn met schrobben. Spray de ketting daarna nog een keer in met de schoonmaakspray en borstel nogmaals alle zijden terwijl je het wiel ronddraait. 
 4. Neem de ketting af met een doek 
  Klaar met het reinigen van de ketting? Dan is het belangrijk om de overtollige kettingreiniger te verwijderen. Neem de ketting af met een droge doek en herhaal dit totdat ‘ie goed droog is. Dat is het geval als je ‘m kunt aanraken zonder vieze handen te krijgen. 

Hoe moet je de ketting van je motor smeren?

Is de ketting van je motor schoon? Smeer ‘m dan ook direct. Met het schoonmaken van de ketting heb je namelijk ook (gedeeltelijk) de oude smering verwijderd. Een ketting smeren is gelukkig vrij eenvoudig. Koop en gebruik een kettingspray die voor jouw motor geschikt is. Zet je motor op een paddockstand of middenbok (als die daar niet al op stond), draai aan het achterwiel en spray tegelijkertijd de kettingspray aan de binnenkant van de ketting. Wees niet te zuinig met sprayen en neem de ketting daarna af met een droge doek. Zo haal je overtollige smering weg en is je ketting goed gesmeerd. 

Hoe vaak moet je de ketting van je motor dan smeren? Een goede richtlijn is na elke 500 kilometer. Zo rek je het leven van de ketting en tandwielen zo lang mogelijk.  

De ketting van je motor spannen: zo moet het

Heb je je ketting schoongemaakt en gesmeerd? Vaak is dat ook een goed moment om naar de spanning van je ketting te kijken. Een goede kettingspanning is erg belangrijk. Hoe ouder je ketting is, hoe slapper die wordt. Rijden met een losse ketting kan je in gevaarlijke situaties brengen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. 

Het spannen van de ketting van je motor kun je uitbesteden aan een expert, maar je kunt het ook zelf doen. Wil je het zelf proberen? Zoek dan op een internet een tutorial die stapsgewijs laat zien hoe je dat het beste kunt doen. Wij geven je alvast een wat basisinformatie. Ketting spannen in een notendop. 

 1. Zet de motor op een standaard, zodat het wiel los van de grond staat.
 2. Meet de speling van je ketting en zoek in het handboek van jouw motor op welke speling de ketting maximaal mag hebben. 
 3. Maak de achteras los (en weer een beetje vast), net als de contramoertjes. Die vind je aan beide zijden van het wiel.
 4. Span de ketting met de stelboutjes. Belangrijk: draai altijd evenveel slagen aan beide kanten van het wiel. Doe je dat niet, dan kan het wiel scheef op het frame gaan staan.
 5. Blijf draaien aan de stelboutjes, totdat je ketting weer de goede spanning heeft. 
 6. Draai de achteras weer helemaal vast. 

Je kunt ook gebruik maken van een kettingspanner. Verdiep je goed in de spanner die je hebt gekocht, voordat je begint aan het spannen van de ketting zelf. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Met deze tips laat je jouw motor weer glanzen

Op zoek naar tips voor het poetsen van je motor zelf? We vertellen je graag hoe je dat het beste doet.