Je motor poetsen? Volg dit stappenplan

Je motor regelmatig poetsen is belangrijk. Door rijden komt er veel vuil op je motor, de velgen en de ketting. Dat gaat er niet vanzelf weer af. En hoge onderhoudskosten voorkom je natuurlijk het liefste. Maak daarom je motor zo nu en dan grondig schoon. Hoe vaak je je motor moet poetsen en hoe je dat doet? We leggen het je uit. 

Hoe vaak moet je je motor poetsen?

Hoe vaak je je motor moet poetsen, hangt vooral af van hoeveel je rijdt. Rijd je bijvoorbeeld alleen af en toe naar je werk? Dan hoef je je motor minder vaak te poetsen dan wanneer je ieder weekend toertochten rijdt. Wil je toch een beetje een richtlijn hebben? Poets je motor dan eens per 500 gereden kilometers. Rijd je vaak met slecht weer of tijdens de winter? Poets ‘m dan wat vaker. Zo blijft al het zand, modder of pekel niet te lang op je motor zitten. 

Zo moet je je motor poetsen

Wil je je motor tijdens het poetsen niet beschadigen? Poets dan in de goede volgorde. Met dit stappenplan is je motor na iedere poetsbeurt weer blinkend schoon. 

 1. Spuit je motor af en zeep ‘m in 
  Een groot deel van alle viezigheid verwijder je gewoon met water. Spoel je motor daarom eerst af met een tuinslang. Het meeste vuil valt dan al op de grond. Vergeet niet het motorblok en de spatborden mee te nemen. En let op: gebruik nooit een hogedrukspuit. Daarmee beschadig je de lak en je motor zelf. Gebruik vervolgens een foam gun (koop ‘m of ga naar een wasbox) om je motor in te spuiten met nat zeepschuim. Is het schuim grotendeels van je motor gedropen? Spoel je motor dan voor de tweede keer af met water. 
 2. Maak de wielen goed schoon
  De wielen van je motor zitten natuurlijk het dichtst bij de grond. Waarschijnlijk zijn die dan ook het meest smerig. Met speciale wielshampoo kun je een sopje maken om de velgen van je motor te poetsen. 
 3. Wees kritisch op het overige vuil
  Is niet al het vuil van je motor gekomen tijdens de eerste wasbeurt? Loop ‘m dan helemaal met de hand na. Misschien zit er bijvoorbeeld nog vuil onder de spatborden. Gebruik een microvezeldoek en een sopje met motor shampoo om alle viezigheid van je motor te poetsen. Neem ook de uitlaat, voorvork en alle kappen mee. Spoel je motor daarna nog één keer af en zorg dat alle zeep verwijderd is. 
 4. Maak je motor goed droog
  Een belangrijke stap in het schoonmaakproces. Het droogmaken van je motor. Doe je dat niet? Dan krijg je lelijke vlekken op je motor. Droogmaken doe je ook het beste met een microvezeldoek. 
 5. Ketting smeren
  Je wilt natuurlijk dat de ketting van je motor zo lang mogelijk meegaat. Smeer ‘m daarom regelmatig. Lees hoe je je de ketting van je motor kunt schoonmaken en smeren
 6. Loop de rest van je motor na
  Neem ook het chroom en de remmen mee tijdens het schoonmaken van je motor. Chroom delen poets je het beste met staalwol. Remmen maak je schoon met remreiniger. Heb je een windscherm? Maak die dan schoon met water en een doek. 
 7. Bescherm je motor
  Tot slot kan het geen kwaad om een extra beschermlaag op je motor aan te brengen. Gebruik een wax die daarvoor geschikt is. Vaak zit er een handleiding bij waarop je precies kunt zien hoe je de wax het beste aanbrengt op je motor. 

Je weet nu hoe je je motor het beste kunt poetsen. En onthoud: doe het regelmatig om je motor zo lang mogelijk mooi en goed te houden.