Goed voorbereid op pad met je motor

Als het mooi weer is, heb je vast zin om met je motor op pad te gaan. Misschien heb jij je ideale motorroutes al gepland. Of pak je liever spontaan de motor zonder bestemming en geniet je vooral van het rijden in de omgeving? Het maakt niet uit hoe jij het liefst met je motor rijdt of waar je naartoe gaat, met je motor geniet je van het gevoel van vrijheid. Wij geven je alvast tips om rijklaar de weg op te gaan en waar je mooie routes kunt vinden.

De mooiste motorroutes

Ben je nog op zoek naar mooie motorroutes of inspiratie voor een motortoer? Op internet zijn er diverse websites die routes voor je hebben uitgestippeld. Kijk bijvoorbeeld eens op Motorrijders.nl. Hier vind je routes door heel Nederland en het buitenland. De routes worden uitgebreid toegelicht en je hebt de mogelijkheid om routes te selecteren op bijvoorbeeld je rijdniveau, het type route en de lengte van de route. Zeker een aanrader! 

Je motor rijklaar de weg op

Voordat je de weg op gaat wil je goed voorbereid zijn. Heeft je motor een tijdje stilgestaan, zorg er dan eerst voor dat je motor rijklaar is. Wij helpen je graag met een aantal tips, zodat jij veilig en zonder gedoe op pad kunt.

1.    Controleer de bandenspanning

Genoeg spanning zorgt voor een betere grip op de weg en het vermindert het risico op slippen en klapbanden. Kijk in je instructieboekje voor de beste bandenspanning voor je motor. Wist je trouwens dat een goede bandenspanning ook goed is voor je portemonnee? Je gebruikt met een goede spanning namelijk minder brandstof. 

2.    Is de accu van je motor nog opgeladen?

Staat je motor een aantal maanden stil, dan kan je accu achteruit gaan of leeglopen. Is je accu eenmaal leeg, probeer dan de accu weer op te laden. Lukt dat niet, dan zit er maar één ding op en dat is een nieuwe accu laten plaatsen. Je kunt dit voorkomen door je motor aan een druppellader te zetten als deze lang stilstaat.

3.    Controleer het peil van je vloeistoffen

Het peil van de vloeistoffen kan afgenomen zijn tijdens de winterstop. Denk naast je remvloeistof, koelvloeistof, accuvloerstof en motorolie. Vul de vloeistoffen aan of ververs als dat nodig is. 

4.    Loopt je ketting nog gesmeerd?

Een goede spanning en smering heeft veel invloed op de levensduur van de ketting. Smeer de ketting het liefst pas na een motorrit. De ketting is dan warm en het vet komt op die manier overal goed tussen.

5.    Doet de motorverlichting het nog?

Goede verlichting op je motor is erg belangrijk. Naast dat het jezelf goed zicht oplevert, kunnen andere weggebruikers je zo ook beter zien. Dus check voor je motorrit of alle motorverlichting het nog doet.

Check ook je kleding en helm regelmatig

Misschien een open deur, maar check jij je kleding en helm regelmatig? Met deze tips weet je zeker dat je veilig kunt genieten van al je motorritten:

  • Kies een helm die goed aansluit en fijn zit. Helmen in Nederland moeten voldoen aan de ECE-norm. Dit is de minimale veiligheidseis van de helm. 
  • Check ook de houdbaarheid van je helm
  • Trek stevige handschoenen aan met stootkussens en afsluiting
  • De zool van je laarzen moet voorzien zijn van grip. En vergeet niet eventuele losse veters weg te werken.
  • Zorg dat je motorpak protectoren heeft met Europees keurmerk

Past je motorverzekering nog bij je?

Zorg ervoor dat je een motorverzekering hebt die aansluit bij je wensen en je motor. Met een OHRA Motorverzekering stel je zelf het pakket samen dat bij je past.

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk vastgesteld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Ook interessant voor jou

Beschermt jouw motorhelm nog voldoende?

Check de houdbaarheidsdatum van jouw helm.

Goed voorbereid op pad met je motor

Tips om rijklaar de weg op te gaan.

Een goede motorverzekering afsluiten

Handige tips waar je op moet letten.