Hé motormuis, beschermt jouw helm nog voldoende?

In het voorjaar als de zon zich weer laat zien, gaat het kriebelen. Je stoft je motorfiets af en kunt niet wachten tot je het ronkende geluid van de motor hoort. Maar toch is het slim om juist wel even te wachten met opstappen. Want heb jij gecheckt wat de houdbaarheidsdatum van jouw helm is?

Houdbaarheidsdatum?

“Hoe lang is deze helm houdbaar?” Dat klinkt als een rare vraag. Toch moet je hem stellen. De Koninklijke Nederlands Motorrijders Vereniging (KNMV) en de Motorrijders Actie Groep (MAG) pleiten voor een houdbaarheidsdatum van motorhelmen. Een helm blijft namelijk niet jarenlang beschermen. De minister is het met KNMV en MAG eens en heeft het opgenomen in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid. Wie weet komt er dus een tht-datum op je helm.

Op tijd vervangen

Het piepschuim aan de binnenkant van een helm verhardt na verloop van tijd, waardoor de dempende werking verloren gaat. Je herkent misschien wel dat een helm in het begin vrij strak zit en na verloop van tijd ruimer wordt. Dat komt door dat verharde piepschuim. Of polystyreen, zoals het officieel het. Is je helm een jaar of 5 oud? Dan wordt het tijd voor een nieuw exemplaar. Hij biedt op dat moment nauwelijks nog bescherming voor je hoofd. Geen fijn idee!

Een nieuwe helm aanschaffen

Is jouw helm ‘over de datum’ en ga je een nieuwe aanschaffen? Let dan goed op de productiedatum. De helm ligt nieuw in de winkel, maar is misschien al maanden eerder van de band gerold. Misschien al wel een jaar geleden. En dan is je helm dus nog maar 4 jaar veilig. Overigens is het vinden van de productiedatum niet altijd makkelijk. Je moet er even je best voor doen. Vind je de datum niet? Laat de helm dan liggen.

Helm klaar? Starten maar!

Is je helm veilig? En heb je ook je motor gecheckt? Kijk dan meteen of je motorverzekering up-to-date is. Wist je bijvoorbeeld dat je voor je 2e motorvoertuig dezelfde no-claimkorting krijgt als voor je 1ste auto of motor die al bij ons is verzekerd? Heb je alles gecheckt, dan is het tijd om dat ronkende geluid te laten horen. Dat wordt genieten van het mooie motorweer en van veel veilige kilometers!