Noorse boskat kopen

Je bent je aan het oriënteren op verschillende kattenrassen en bent gecharmeerd van de Noorse boskat. Begrijpelijk! Met zijn lange haren en stoere uitstraling is het een leuk beest. We vertellen je graag meer over de Noorse boskat.

Dit kost een Noorse boskat

De Noorse boskat dankt zijn populariteit aan zijn vriendelijke karakter en knuffelige uiterlijk. Voor deze kat betaal je tussen de € 350,- en € 950,- afhankelijk van geslacht, leeftijd en kleur. Vraag bij de rasvereniging even na welke catteries goed zijn. Zo worden Noorse boskatten van een goede cattery met veel aandacht voor gezondheid gefokt. Herplaatsingskatten via bijvoorbeeld een asiel of rasvereniging zijn een stuk voordeliger. Verdiep je vooraf ook in de kosten voor de voeding en verzorging van je nieuwe kat.

Wat zijn de kenmerken van een Noorse boskat?

De Noorse boskat is een grote huiskat. Hij heeft een halflange vacht met grove haren. Het meest opvallend zijn de pluimpjes op en uit zijn oren en zijn dikke pluimstaart. De Noorse boskat is er in allerlei kleuren. Effen, maar ook gestreept, gevlekt of gemarmerd. Ze groeien langzaam en zijn pas na 5 jaar uitgegroeid. Een poes weegt dan gemiddeld 3 tot 6 kilo en een kater soms wel 5 tot soms wel 10 kilo. 

Het karakter van een Noorse boskat

De Noorse boskat is een zelfverzekerd beestje. Hij is tolerant naar mensen en dieren en is graag in de buurt van zijn baasje. Maar op schoot hoeft hij niet per se. Hij heeft een duidelijke eigen wil, maar is niet lastig. Eerder makkelijk. Hij blijft actief en speels tot hij op hoge leeftijd is.

Welk baasje past bij een Noorse boskat?

De Noorse boskat vindt het fijn als er bij jou in huis voldoende ruimte is. Hij houdt van klimmen. Je maakt hem gelukkig als je hem daar ook de mogelijkheid toe geeft. Zorg dus voor hoge klimpalen en stevige boekenplanken. En houdt er rekening mee dat hij zo over de schutting van je tuin klimt. Hij is nieuwsgierig naar alles wat er in zijn omgeving gebeurt, dus zorg dat hij steeds wat te ontdekken heeft. Hij is intelligent en houdt van spelen. Je kan hem hierin uitdagen met speciale speeltjes.

Zo houd je een Noorse boskat gezond

De vacht van je Noorse boskat vraagt aandacht. Een keer per week borstelen is zeker geen overbodige luxe. En is je vriendje in de rui, dan mag het gerust elke dag. Als je hem van jongs af aan laat wennen aan het borstelen, is borstelen over het algemeen geen enkel probleem. Wassen is meestal niet nodig en ook niet zo goed omdat zijn vacht van nature waterdicht is. Je kunt hem ook makkelijk laten wennen aan tandenpoetsen en wassen.

Goede voeding is vanzelfsprekend van belang voor alle katten. Om overgewicht en alle gevolgen daarvan te voorkomen, weeg je de hoeveelheid voeding per dag af. De aanbevolen hoeveelheden staan op de verpakking van de voeding en zijn afhankelijk van de mate van activiteit. Overgewicht is soms lastig in te schatten, vanwege zijn vacht. Vraag je dierenarts om advies. Ondergewicht is ook niet wenselijk en vaak het gevolg van ziektes of gebitsproblemen. 

Wanneer ga je met een Noorse boskat naar de dierenarts?

In zijn eerste levensjaar ga je met je kitten wat vaker naar de dierenarts voor de nodige gezondheidscontroles en de vaccinaties. Daarna zal de dierenarts jou en je kat ieder jaar oproepen voor de booster en gezondheidscontroles. En misschien wil je je kater of poes laten castreren of steriliseren. Je dierenarts zal bij een bezoek alert zijn op een aantal problemen die veel voorkomen bij dit ras. Zo heeft dit grote kattenras te maken met heupdysplasie en een hartaandoening genaamd HCM. Bij Noorse boskatten die helemaal wit zijn, komt af en toe doofheid voor. Twijfel je of hij goed hoort? Ga dan met hem naar de dierenarts. Daarnaast kunnen Noorse boskatten de zeldzame ziekte GSD IV - een stofwisselingsziekte - hebben. Dat is een levensbedreigende afwijking waarbij overtollige suikers niet op een goede manier worden opgeslagen. Helaas is de ziekte niet te genezen en is hier geen behandeling voor. Je kunt wel een DNA-test laten doen. Zo weet je of de kat aan de ziekte lijdt of alleen drager is.

Bovendien zijn katten gevoelig voor gebitsproblemen. Op jonge leeftijd kunnen pijnlijke ontstekingen in de mond voorkomen. Naarmate de kat ouder wordt, kan tandplak en tandsteen zorgen voor onder andere ontstoken tandvlees en parodontitis.  

Ook nierproblemen, zoals nierfalen, komen bij veel katten voor. Bijvoorbeeld na het eten van iets giftigs of na problemen met de blaas. Nierfalen kan ook geleidelijk ontstaan. De dierenarts zal een bloedonderzoek en urineonderzoek uitvoeren en mogelijk ook een echo en bloeddrukmeting voorstellen. Tijdig behandelen door middel van  medicatie en aangepaste voeding is noodzakelijk! 

Laat je beestje dus regelmatig controleren. Kwijlt je kat? Wordt hij steeds dunner? Drinkt en plast hij heel veel of juist weinig? Moet je kat overgeven? Stinkt hij uit zijn mond? Wacht dan niet en ga naar de dierenarts! 

Wat betaal je voor een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling, maar kunnen oplopen. Gelukkig kun je je kat verzekeren. Afhankelijk van de dekking die je kiest, vergoedt de OHRA Huisdierenverzekering (een deel van) de medisch noodzakelijke kosten. Hieronder zie je enkele veelvoorkomende behandelingen bij een Noorse boskat, met hun gemiddelde prijskaartje: 

  • Echo onderzoek, bijvoorbeeld bij een verdenking van een hartprobleem: ongeveer € 180,- 
  • Medicatie voor chronisch nierfalen: ongeveer € 40,- tot € 50,- per maand en levenslang 
  • Uitgebreid bloed- en urineonderzoek: € 80,- tot € 120,- 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

Als je kat wat mankeert en je gaat met hem naar de dierenarts, dan heb je te maken met kosten, waar je waarschijnlijk vooraf niet op rekende. Gelukkig krijg je met een OHRA Huisdierenverzekering voor de meeste medisch noodzakelijke kosten een vergoeding. Afhankelijk van het pakket en de dekking die je gekozen hebt. Gelukkig maar, want je moet er niet aan denken dat je je kat niet kunt laten behandelen.

Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen.

Opvoeding van je Noorse boskat

Bij de Noorse boskat is het belangrijk dat je hem van jongs af aan laat wennen aan mensen, dieren en aanrakingen. Als dit socialisatieproces niet goed verloopt, kan je kat last krijgen van stress en angst. Ook kan hij gedragsproblemen ontwikkelen, denk aan onzindelijkheid of agressiviteit. Op zo’n moment kan gedragstherapie een uitkomst zijn. Voor een consult aan huis ben je ongeveer € 150,- kwijt. Check bij het afsluiten van je OHRA Huisdierenverzekering of therapie in jouw pakket zit.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.