Abces kat
Heeft je kat een dikke wang? Of voel je een harde bult op zijn lichaam? Misschien heeft ‘ie last van een abces. Hoe herken je een abces bij je kat en wat kun je eraan doen?
Wat is een abces?
Een abces is meestal een onderhuidse bult gevuld met pus, veroorzaakt door een ontsteking. Abcessen ontstaan op verschillende manieren. Een veelvoorkomende oorzaak is een gevecht met een andere kat. Tijdens het vechten krabben en bijten katten elkaar. Scherpe nagels en tanden brengen bacteriën over op de andere kat. Doordat de wondjes zeer klein zijn, genezen ze snel weer. Het probleem? De bacteriën blijven achter in de ‘genezen’ wond. En dat zorgt in veel gevallen voor een ontsteking.
Soms hebben katten een abces in de kaak bij de wortel van een tand of kies, in plaats van onder de huid. In zo’n geval is een slecht gebit vaak de boosdoener.
Wat zijn de symptomen van een abces bij katten?
Vaak is een abces makkelijk te herkennen, omdat de huid behoorlijk op spanning staat. Een abces komt vaak voor op de kop en bij de nek, maar ook op de poten en staart van je kat. Een abces is meestal pijnlijk voor je kat. Daarom kun je het vaak ook herkennen aan veranderd gedrag. Je kat voelt zich meestal een beetje ziek, is wat slomer dan anders en heeft minder of geen eetlust. Zit het abces op één van de poten? Dan kan je kat ook mank gaan lopen.
Hoe voorkom je een abces bij je kat?
Helemaal voorkomen kun je een abces niet, maar er zijn een aantal dingen die de kans op een abces verminderen:
- Castreer je kat.
Gecastreerde katten vechten over het algemeen minder. Minder vechten betekent minder kans op abcessen. - Houd het gebit van je kat gezond.
Zorg voor goed voedsel en controleer regelmatig alle tanden en kiezen van je kat. Hoe gezonder het gebit, hoe minder kans op ontstekingen.
Hoe wordt een abces behandeld?
Doe je niets aan een abces, dan breekt de bult uiteindelijk vanzelf open. Soms geneest het abces vervolgens vanzelf, soms komt het ook weer terug. Daarom is het altijd slim om langs de dierenarts te gaan als je een abces ontdekt bij je kat. De dierenarts maakt het abces open en spoelt de wond, zodat er geen bacteriën achterblijven. Soms plaatst de dierenarts een drain, waardoor viezigheid er nog beter uit kan. Het spoelen is geen pretje voor je kat. Daarom is een roesje aan te raden tijdens de behandeling. Vaak schrijft de dierenarts ook pijnstilling en soms antibiotica voor.
Worden de behandelkosten voor een abces bij je kat vergoed?
Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.