Hoeveel kost een hond? Dit kun je verwachten

Denk je eraan om een hond in huis te nemen? Dan is het slim om je van tevoren bewust te zijn van de kosten. Maar hoeveel kost een hond nou eigenlijk? Los van het aankoopbedrag, moet je rekening houden met maandelijkse kosten. Ook kan het voorkomen dat je hond ziek wordt of een poot breekt. In dat geval krijg je te maken met – vaak onverwachte – dierenartskosten. Het is dus belangrijk om alle kosten van tevoren op een rijtje te zetten, dan weet je waar je aan toe bent. 

Kosten voor de aanschaf

De kosten voor de aanschaf van een hond verschillen erg per (ras)hond. Voor een rashond betaal je al snel € 600,- tot € 3.000,-. Een rasloze hond is een stuk goedkoper. Voor een rasloze puppy betaal je meestal maximaal € 600,-. Vaak zijn de kosten voor het laten chippen én registreren van de hond al in de aankoopprijs verwerkt. Het kan nooit kwaad om dit even na te vragen bij de fokker of het asiel. 

Als je binnenkort een hond krijgt, is het belangrijk om een aantal spullen in huis te halen. Denk hierbij aan een mand, riem en speeltjes. Voor alle benodigdheden kun je rekening houden met zo’n € 200,-. 

Maandelijkse vaste kosten

Een hond kost maandelijks geld. Zo maak je kosten voor voer, inentingen en eventueel een huisdierenverzekering of hondenbelasting. Afhankelijk van welk voer je je hond wilt geven én of je kiest voor een verzekering, ben je in totaal ongeveer € 70,- tot € 110,- per maand kwijt. 

Gaat jouw hond iedere maand naar de trimsalon? Of ben je van plan je hond regelmatig naar een opvang te brengen? Bereken goed hoeveel je dit iedere maand extra gaat kosten. Ook cursussen en trainingen brengen kosten met zich mee. Zoek van tevoren uit welk bedrag je kunt verwachten. 

Onverwachte medische kosten

Hoeveel een hond kost, is ook afhankelijk van de gezondheid van het beestje. Het kan natuurlijk voorkomen dat je hond ziek wordt of last krijgt van erfelijke aandoeningen. In dat geval moet je vaker naar de dierenarts. Het is goed om te weten dat dierenartskosten flink kunnen variëren en oplopen. Om een voorbeeld te geven; voor een spoedconsult betaal je gemiddeld zo’n € 90,- tot € 120,-, maar voor een nieuwe heup rond de € 3.500,-. Ook het laten steriliseren of castreren van je hond is een behoorlijke kostenpost. Hoe zwaarder je hond, hoe duurder de operatie. 

De OHRA Hondenverzekering vergoedt veel medische noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw toekomstige hond.

Meer over kosten, dierenarts en aansprakelijkheid

Kosten van een hond

Heb jij een idee wat een hond kost? Weet wat je kunt verwachten en voorkom nare verrassingen.

Je hond & aansprakelijkheid

Oeps, je hond veroorzaakt schade. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid?

De dierenarts; dit kost het

De kosten die je hebt als je met je hond naar de dierenarts gaat? Dit zijn ze.

Steriliseren en castreren: de kosten

Je hond laten steriliseren of castreren? Dan is het fijn om te weten wat de kosten zijn.