Temperatuur hond
Net als mensen kunnen ook honden kunnen koorts krijgen. Vaak is het aan de buitenkant lastig te zien of je hond een hogere temperatuur dan normaal heeft. Verwar koorts ook niet met oververhitting. Hoe herken je een hoge temperatuur of koorts bij je hond en wat kun je eraan doen?
Welke temperatuur is juist voor je hond?
De normale lichaamstemperatuur voor honden is hoger dan bij mensen, namelijk tussen de 38°C en 39°C. Komt de temperatuur daar iets boven? Dan heeft je hond niet gelijk koorts. De lichaamstemperatuur van je hond kan namelijk ook iets stijgen door inspanning of stress.
Welke temperatuur is ongezond voor je hond?
Je hond heeft koorts bij een lichaamstemperatuur van 39,5°C, mits je hond niet oververhit is. Komt de lichaamstemperatuur van je hond boven de 41°C, dan is dat gevaarlijk. Door de hoge temperatuur kunnen sommige organen beschadigen. Ook een te lage temperatuur is niet goed. Je hond kan dan onderkoeld raken. Ga daarom bij een te hoge of te lage temperatuur gelijk naar de dierenarts.
Waarom heeft een hond een hoge of lage temperatuur?
Een temperatuurverhoging of -verlaging wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Zoals hierboven genoemd kan de temperatuur van je hond gemakkelijk stijgen door stress of inspanning. Is de temperatuur echt hoog, dan heeft je hond waarschijnlijk koorts of is hij oververhit. Verwar die twee niet met elkaar. Koorts bij honden werkt namelijk hetzelfde als koorts bij mensen. Heeft je hond koorts, dan probeert hij over het algemeen een infectie in het lichaam – veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet – tegen te gaan. Het lichaam probeert namelijk antistoffen aan te maken tegen de niet lichaamseigen stof, zodat je beter wordt. Dat noemen we een immuunreactie.
Oververhitting hond
Is je hond oververhit, dan komt dat vaak door teveel inspanning of extreme hitte ’s zomers. Honden raken sneller oververhit dan mensen. Dat komt doordat ze niet kunnen zweten. Ze raken hun warmte kwijt door te hijgen, maar soms is dat niet genoeg om af te koelen. Oververhitting is erg gevaarlijk; je hond kan er zelfs van in coma raken. Weet hoe je je hond moet afkoelen en hoe je oververhitting kunt voorkomen.
Onderkoeling hond
De oorzaak van onderkoeling is dat je hond te lang wordt blootgesteld aan een koude omgeving. Denk aan een hond die ’s winters continu blijft zwemmen in ijskoud water of een te lange winterse wandeling met een hond die een dunne vacht heeft. Je hond kan ook onderkoeld raken als hij zo ziek is dat hij in shock raakt.
Hoe behandel je koorts of onderkoeling?
Om te bepalen of je hond koorts heeft, kun je zijn temperatuur opmeten. Dat doe je door een thermometer in zijn anus te stoppen. Wees altijd voorzichtig, zodat je je hond geen pijn doet of iets beschadigt. Wil je liever de temperatuur opmeten met een oorthermometer? Houd dan in gedachten dat de uitkomst minder betrouwbaar is dan opmeten via de anus. Overleg met de dierenarts wat slim is om te doen als je hond koorts blijkt te hebben. Bij de meeste honden zal verhoging of koorts afnemen, zodra de oorzaak ervan wordt behandeld. Is er geen duidelijke oorzaak voor de verhoging, dan kun je je hond helpen door zijn oren en poten koel te houden.
Is je hond juist onderkoeld? Zorg dan dat hij het snel weer warm krijgt. Zet ‘m in een warme kamer en sla dekens om ‘m heen. Het is ook altijd verstandig om de dierenarts te bellen bij onderkoeling.
Worden de behandelkosten voor een hoge of lage temperatuur vergoed?
Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.