Ontstoken oog hond

Een ontstoken oog komt regelmatig voor bij honden. Zie je dat je hond een rood oog of tranend oog heeft? Of zijn de oogleden gezwollen en komt er pus uit? Dan heeft je huisdier waarschijnlijk een ontstoken oog. Dat is geen pretje en veroorzaakt vaak veel pijn bij je hond. Herken de symptomen, zodat je je hond op tijd kunt helpen. 

Wat is ontstoken oog bij je hond?

Heeft je hond een ontstoken oog, dan is het bindvlies – het slijmvlies van het oog – ontstoken. Het bindvlies zit aan de binnenkant van het ooglid. Een ontstoken oog kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn:

  • Allergie of stoffen
    De ogen van je hond kunnen geïrriteerd raken door bijvoorbeeld zand of wind. Ook kan je hond ergens allergisch voor zijn. Zowel allergie als bepaalde stoffen in het oog kunnen een ontstoken oog veroorzaken. 
  • Iets in het oog
    Het kan ook zijn dat je hond iets in zijn oog heeft gekregen. Loopt je hond ’s zomers vaak door hoge grassen? Dan is een grasaar in zijn vacht, oor of oog niet zeldzaam. Een grasaar in het oog leidt vaak tot oogontsteking. Ook een haartje of iets anders kan de boosdoener zijn, waardoor het hoornvlies beschadigt en een ontstoken oog ontstaat. 

Ontstoken oog door oogaandoening

Soms ontstaat een ontstoken oog bij je hond door een onderliggende oogaandoening:

  • Aanleg traanbuizen
    Bij veel kortsnuitige hondenrassen is de traanbuis niet goed aangelegd, waardoor het traanvocht niet goed afgevoerd wordt en je hond traanogen krijgt. Soms veroorzaakt dat een ontstoken oog.   
  • Ectropion of Entropion
    Heeft je hond last van afhangende (ectropion) of naar binnen gekrulde (entropion) oogleden? In geval van ectropion is de kans groter dat er vuil in het oog komt. Ook kan er in beide gevallen irritatie ontstaan door haartjes van het onderooglid op de oogbol en haartjes in de ooglidrand. 
  • KCS
    KCS is een aandoening waarbij de traanklieren van je hond te weinig of helemaal geen vocht meer aanmaken. Daardoor krijgt je hond droge ogen en kan een ontstoken oog ontstaan. Houdt KCS langere tijd aan, dan kan het hoornvlies ernstig beschadigen.  
  • Cherry eye
    Een cherry eye is een oogaandoening aan het derde ooglid waarbij de traanklier opzwelt. Door de aandoening wordt het oog droger en is het gevoeliger voor infecties. Soms veroorzaakt een cherry eye daardoor een ontstoken oog. 

Hoe herken je een ontstoken oog bij je hond?

Roodheid, tranen, zwelling en pus uitvloeiing zijn dus symptomen waar je een ontstoken oog aan herkent. Maar er zijn meer symptomen. Zo kan je hond veel gaan knijpen met zijn ogen of extreem veel knipperen. Soms krabt een hond ook met zijn poten aan het oog. 

Een hond met oogontsteking heeft niet altijd last van alle symptomen. Ook een aantal ervan kunnen duiden op een ontsteking aan het oog. 

Een ontstoken oog bij je hond voorkomen

Een ontstoken oog is een veelvoorkomende aandoening bij honden. Je ontkomt er bijna niet aan dat je hond er af en toe last van heeft. Wil je de kans op een ontstoken oog verkleinen? Houd de ogen van je hond dan goed schoon. Zorg dat lange haren de oogbol niet kunnen irriteren. Gebruik vaseline om haren weg te strijken of maak het haar vast met een elastiekje. Knip haar boven het oog niet zomaar weg; korte haren kunnen juist voor oogirritatie zorgen. En niet onbelangrijk: je hond gezond houden is altijd een goed idee. Geef goede voeding, zorg voor voldoende beweging en houd zijn weerstand hoog. 

Hoe behandel je een ontstoken oog?

Vermoed je dat je hond een ontstoken oog heeft? Breng dan altijd een bezoek aan de dierenarts. Vaak schrijft de dierenarts oogdruppels of oogzalf voor om de ontsteking te verhelpen. Het kan ook helpen om de ogen van je hond te spoelen met gekookt en afgekoeld (heel belangrijk!) water, maar de meeste honden vinden dat niet prettig en het kan best lastig zijn.  

Een ontstoken oog verhelpen is één ding, de oorzaak verhelpen is een tweede. Zorg dat je de oorzaak van de ontsteking achterhaalt. Is dat een allergie? Probeer dan iets aan de allergie te doen. Heel soms is een operatie nodig om de oogontsteking te verhelpen. 

Worden de behandelkosten voor een ontstoken oog bij je hond vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.