Blaasontsteking hond

Plast je hond vaker kleine plasjes? Is de urine van je hond wat roze gekleurd (vanwege bloed bij het plassen)? Of zie je dat het niet altijd lukt om te plassen? Het zou zo maar kunnen dat je hond last heeft van een blaasontsteking (cystitis). Heeft je hond blaasontsteking, dan kan hij hier veel last van hebben. En als hij er niet snel aan geholpen wordt, kan de infectie zich uitbreiden naar hogere urinewegen of uitmonden in een nierbekkenontsteking.

Wat is een blaasontsteking precies?

Bij een blaasontsteking is de blaaswand ontstoken. Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar vaak is een bacterie de oorzaak bij honden (bij katten juist vaak niet!). Blaasgruis en -stenen kunnen de blaas ook flink irriteren en een blaasontsteking bij honden veroorzaken. Een enkele keer veroorzaakt een poliep of tumor de ontsteking. Afhankelijk van de oorzaak, zal de dierenarts een behandeling aan je voorstellen om je hond zo snel mogelijk verlichting van de pijn te geven en uiteindelijk de blaasontsteking verhelpen.

Een bacteriële blaasontsteking ontstaat als de van nature aanwezige bacteriën van de vulva of plasbuis naar binnen kruipen. Omdat teefjes een veel kortere plasbuis hebben, hebben teefjes vaker last van een blaasontsteking dan reutjes.

Alle honden kunnen een blaasontsteking krijgen. Een ras dat extra gevoelig blijkt voor blaasontsteking is de boxer.

Hoe herken je een blaasontsteking bij je hond?

Je kunt merken dat je hond blaasontsteking heeft als hij vaker kleine plasjes doet. Maar er zijn meer kenmerken waarbij je aan een blaasontsteking zou kunnen denken. Bijvoorbeeld als je hond:

  • wil plassen, maar er komt niets uit;
  • piept tijdens het plassen;
  • (licht)rood gekleurde urine heeft;
  • kleine plasjes in huis in huis verliest.

Wat moet je doen als je hond blaasontsteking heeft?

Als je het vermoeden hebt dat je hond een blaasontsteking heeft, kun je het beste snel een afspraak maken bij je dierenarts, want je hond heeft hier veel pijn en last van. Om je dierenarts te helpen, zou je kunnen proberen een klein beetje urine op te vangen (met een schone pollepel bijvoorbeeld), dit in een goed schoongemaakt potje te doen en mee te brengen naar je afspraak. Om vast te stellen of de blaasontsteking veroorzaakt wordt door een bacterie en welke bacterie, wordt een urineonderzoek gedaan en kan de urine op kweek worden gezet. Zo kan er een gerichte antibiotica worden voorgeschreven.

Let op: Zorg dat je het potje goed spoelt: zeepresten kunnen de uitkomst van de kweek beïnvloeden.

Als het niet lukt om zelf urine op te vangen, kan de dierenarts door middel van het aanprikken van de blaas een klein beetje urine direct uit de blaas opnemen. Dit is een ongevaarlijke handeling en voelt voor je hond hetzelfde als bloedprikken. Deze methode is overigens betrouwbaarder dan zelf urine meebrengen omdat in dit geval er geen bacteriën van buitenaf bij komen.

Hoe wordt een blaasontsteking behandeld?

Als blijkt dat je hond inderdaad een blaasontsteking heeft door een bacteriële infectie, zal de dierenarts je een antibioticakuur meegeven. Om er zeker van te zijn dat de ontsteking helemaal over is, kan de dierenarts vragen om na afloop van de kuur, de urine nogmaals te onderzoeken.

Als de blaasontsteking terug blijft komen, is verder onderzoek nodig. Met een echo of een röntgenfoto kan bekeken worden of je hond last heeft van blaasgruis of -stenen, of dat er mogelijk een tumor of poliep in de blaas zit. Als je hond blaasgruis- of stenen heeft, zal de dierenarts een speciaal dieetvoer aanraden, waarmee je hond hopelijk het gruis of de stenen uit plast. Lukt dit niet, dat is er een operatie nodig. Er is ook een operatie nodig als een tumor of poliep de oorzaak is.  

Dierenartskosten bij een blaasontsteking bij je hond

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.  

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen