Blaasgruis hond

Doet je hond steeds kleine plasjes? Of erger nog, plast hij zomaar ineens in huis? Dan ben je niet blij. En je hond waarschijnlijk ook niet, want de kans is groot dat hij blaasgruis heeft. Lees wat je in dat geval kunt doen.

Wat is blaasgruis bij honden?

Wanneer je hond blaasgruis heeft, dan zitten er kleine kristallen in zijn urine. Het komt vaak voor bij honden. Als de kristallen groter worden noemen we ze blaasstenen. Dat komt gelukkig minder vaak voor. De scherpe randjes van blaasgruis of blaasstenen kunnen zorgen voor irritatie van de blaas of voor een blaasontsteking. Maar ook voor verstoppingen in de urineleiders en plasbuis. Vaak gaat blaasgruis weg met een dieet, maar soms is operatief verwijderen beter. Zo’n behandeling loopt al snel op tot ongeveer € 1.000,-.

Wat zijn de symptomen van blaasgruis bij honden?

Blaasgruis kun je niet zien. Om vast te stellen of jouw hond er last van heeft, moet je hem laten nakijken door de dierenarts. Wacht bij twijfel niet te lang, want als je blaasgruis verwaarloost, kan je hond een urineweginfectie of een blaasontsteking oplopen. De symptomen van blaasgruis bij je hond zijn hetzelfde als die van een blaasontsteking. Trek aan de bel als je één van deze signalen opmerkt:

  • vaak kleine beetjes plassen
  • in huis plassen
  • bloed bij de urine
  • pijn bij het plassen
  • niet meer kunnen plassen

Hoe voorkom je blaasgruis bij je hond?

De pijn bij het plassen wil je je hond het liefst besparen. Maar hoe voorkom je blaasgruis? Zorg dat je hond voldoende beweegt en drinkt. Blaasgruis is trouwens niet altijd te voorkomen. Sommige honden hebben er simpelweg aanleg voor. En een reu heeft een grotere kans op blaasgruis dan een teefje.

Wanneer ga je met je hond naar de dierenarts?

Als je de symptomen van blaasgruis bij je hond herkent, ga dan zo snel mogelijk met je hond naar de dierenarts. Deze onderzoekt de urine van je hond en maakt eventueel een röntgenfoto of echografie. Zo weet je snel of hij inderdaad blaasgruis heeft en kun je meteen met de behandeling beginnen en hem van zijn pijn verlossen.

Blaasgruis bij honden: hoe behandel je het?

Als de dierenarts blaasgruis vaststelt bij je hond, dan moet hij op dieet om ervoor te zorgen dat hij de stenen uitplast. Soms schrijft de dierenarts ook antibioticum of pijnstillers voor. Als uitplassen van het gruis of de stenen niet lukt, is een operatie nodig. Normaal gesproken zijn de klachten een week na de operatie verdwenen.

Worden de behandelkosten voor blaasgruis vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.