Welke olie in mijn auto?

Welke olie moet ik in mijn auto gebruiken? Dit is een vraag die veel autobezitters zichzelf stellen wanneer het tijd is om de motorolie bij te vullen. Het kiezen van de juiste olie is onder andere belangrijk voor de prestaties, levensduur en bescherming van je motor. Lees hier alles wat je moet weten.

De verschillende soorten motorolie 

Er bestaan verschillende soorten motorolie, zoals synthetische olie, minerale olie en halfsynthetische olie. Synthetische olie wordt vaak geadviseerd vanwege de goede prestaties en bescherming, vooral bij extreme temperaturen en belastingen. Minerale olie is afgeleid van ruwe aardolie en kan geschikt zijn voor oudere motoren of lichtere belastingen. Halfsynthetische olie combineert de voordelen van beide types en biedt een goede balans tussen prestaties en kosten. 

Aandachtspunten bij het kopen van motorolie 

Bij het kiezen van de juiste motorolie is het belangrijk om rekening te houden met onder andere het type voertuig, het type motor, de omgevingstemperatuur en je rijgedrag.  

De dikte van de olie 

Ook zit er verschil in de dikte van de olie. Die dikte wordt ook wel viscositeit genoemd. Bij motorolie betekent viscositeit hoe gemakkelijk de olie stroomt bij verschillende temperaturen. Dit wordt op het olie-etiket aangegeven met het eerste en tweede cijfer. Een lagere viscositeit betekent dat de olie dunner is en gemakkelijker stroomt, terwijl een hogere viscositeit aangeeft dat de olie dikker is en minder snel stroomt.  

Het eerste cijfer op een olie-etiket geeft de viscositeit aan bij lage temperaturen (bijvoorbeeld bij een koude start), terwijl het tweede cijfer de viscositeit bij hogere temperaturen aangeeft (bijvoorbeeld tijdens normaal gebruik van de motor). Hoe lager het eerste cijfer, hoe dunner de olie bij koude temperaturen, wat gunstig is voor een snellere smering bij het starten van de motor. 

Controleren van het oliepeil

Het controleren van het oliepeil en het regelmatig verversen van de olie zijn belangrijk om een goede werking van je motor te behouden. Het gebruik van de verkeerde olie of het niet op tijd verversen, kan zorgen voor te veel slijtage, verminderde prestaties en zelfs motorschade. 

Welke olie in mijn auto? 

Om te bepalen welke olie geschikt is voor jouw auto, kun je het volgende doen: 

  • Lees advies in het instructieboekje van je auto; 
  • Doe een online kenteken-check om de juiste motorolie voor jouw auto te weten te komen; 
  • Check de peilstok van je auto om de huidige oliepeil te controleren en het type olie dat wordt gebruikt te vinden; 
  • Neem contact op met de fabrikant van je auto voor advies; 
  • Overweeg de rij-omstandigheden, zoals korte afstanden of hoge temperaturen en kies zelf een olie die hiervoor geschikt is. 

Verkeerde olie in mijn auto 

Als er verkeerde olie in je auto zit, kan dit verschillende gevolgen hebben voor de prestaties en levensduur van de motor. Hieronder vind je een aantal mogelijke problemen die kunnen ontstaan: 

  • Minder smering: Als de olie niet de juiste viscositeit heeft voor je motor, kan dit leiden tot minder smering tussen de bewegende delen van het motorblok en de tandwielen. Dit kan zorgen voor snellere slijtage van de motor. 
  • Vervuiling: Verkeerde olie kan vuil in de motor veroorzaken. Dit kan de prestaties verminderen en de levensduur van de motor verkorten. 
  • Verbranding: Olie die niet geschikt is voor je motor kan niet goed verbranden. Dit kan zorgen voor vervuiling van de motor en een verhoogde uitstoot van schadelijke stoffen. 
  • Stroperigheid: Als de olie te dun of te dik is, kan dit ook zorgen voor problemen. De olie kan zich mogelijk niet goed verspreiden waardoor de motor niet juist wordt gesmeerd. 
  • Minder goede prestaties: Het gebruik van de verkeerde olie kan zorgen voor minder goede prestaties van de motor, zoals verminderd vermogen en meer brandstofverbruik. 

Het is dus belangrijk om altijd de juiste olie te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je motor optimaal presteert en beschermd blijft tegen slijtage en schade. Twijfel je over de olie? Vraag dan altijd advies aan de fabrikant van je auto.

Je auto verzekeren bij OHRA  

Je wilt alles zo goed mogelijk voor je auto regelen. Ook je verzekering. Het liefst zonder onnodig gedoe en tegen een betaalbare premie. Met een autoverzekering van OHRA verzeker jij je auto zoals jij dat wilt. Of je nu op brandstof rijdt of elektrisch, je stelt je autoverzekering eenvoudig zelf samen. Bereken direct je premie en ontdek hoeveel je kunt besparen op je autoverzekering.  

En heb je een keer schade? Meld dit dan makkelijk zelf via de OHRA App.