Wanneer is het zwarte zaterdag? Tips voor een relaxte reis

Heb je eindelijk vakantie, sta je op weg naar je vakantiebestemming in een kilometerslange file: zwarte zaterdag. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten op je eerste vakantiedag. Waar komt de term ‘zwarte zaterdag’  eigenlijk vandaan? En hoe voorkom je dat je uren in de file staat?

Wat is zwarte zaterdag?

Een snelweg vol auto’s, kilometerlange files en enorme drukte bij tankstations en andere stopplekken. Geen aantrekkelijk scenario om naar je vakantiebestemming te reizen. Met zwarte zaterdag wordt meestal de drukte op de Franse snelweg ‘Route du Soleil’ bedoeld, maar de term is breder dan dat. Zwarte zaterdag geeft namelijk alle drukke verkeersdagen in heel Europa aan. Steeds vaker wordt zwarte zaterdag bijvoorbeeld ook gebruikt voor dagen waarop veel wintersporters naar hun bestemming rijden.

Wanneer is het zwarte zaterdag?

Hoewel de naam doet vermoeden dat zwarte zaterdag één dag is, zijn er meerdere zwarte zaterdagen per jaar. Alleen al in de zomer zijn er vaak meerdere zaterdagen waarop het ontzettend druk is en populaire Europese snelwegen zwart zien van de auto’s. Wanneer het zwarte zaterdag is, verschilt per jaar én per wanneer de regio's in Nederland vakantie hebben. ’s Zomers vallen zwarte zaterdagen meestal rond het laatste weekend van juli en eerste weekend van augustus. Niet alleen op zaterdag is de verkeersdrukte dan enorm, ook de vrijdag én zondag zijn vaak erg druk. Het beste advies is dan ook: vermijd reizen in het weekend van een zwarte zaterdag. Vertrek bijvoorbeeld eens op een 'witte dag' en reis op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag. 

Zwarte zaterdag in Frankrijk en andere landen

Zwarte zaterdag geldt dus niet alleen voor de populaire Route du Soleil. Ook op andere plekken in Frankrijk, bijvoorbeeld rondom Parijs, op de A9 van Frankrijk naar Spanje of langs de zuidelijke Côte d’Azur kan het enorm druk zijn. In de rest van Europa kun je ’s zomers bijvoorbeeld veel drukte verwachten voor de Gotthardtunnel in Zwitserland, de wegen rondom Antwerpen, de Duitse snelwegen richting München of de Tauertunnel in Oostenrijk. 

Met deze tips kom je zwarte zaterdag door

Kun je je reisdag niet verplaatsen? Dan zul je het met de verkeersdrukte van zwarte zaterdag moeten doen. Met deze tips kom je die drukke dag waarschijnlijk het beste door: 

  • Koop een tolbadge of gebruik je creditcard voor een snellere doorstroming in Frankrijk.
  • Rijd eens een andere route. Als je tolwegen zoals de Route du Soleil vermijdt, ontsnap je aan veel files. En je komt vaak ook nog eens op de mooiste plekken terecht. 
  • Probeer zoveel mogelijk in één stop te combineren. Tank, ga naar de wc en eet tijdens dezelfde pauze. Zo sta je niet onnodig vaak in de rij bij drukke stopplekken.  
  • Deel je reis in tweeën als dat kan. Het scheelt een hoop stress als je niet in één dag naar Zuid-Frankrijk hoeft te rijden. 
  • Vertrek wat later op de dag. Zo rijd je achter de drukte aan en kom je waarschijnlijk minder snel vast te staan. 

Klaar voor de reis? Bekijk ook nog even onze handige autovakantie checklist om verrassingen op zwarte zaterdag en andere reisdagen te voorkomen.

Bon Voyage!