Tank van je auto leegrijden
Het overkomt de besten; je komt stil te staan door een lege brandstoftank. Misschien lette je niet goed op. Het is een fout die gelukkig weer rechtgezet kan worden, zolang je het maar op tijd ontdekt. We leggen je graag uit wat je moet doen als je met een lege brandstoftank komt te staan.
Hoe weet je dat je de tank hebt leeggereden?
Het is belangrijk om zo snel mogelijk te ontdekken dat je tank leeg is. Een goed hulpmiddel hiervoor is het lampje met een afbeelding van een bezninepomp. Deze gaat branden als je tank bijna leeg is. Maar wat moet je dan doen? Een lege brandstoftank kan zich uiten in haperingen. Als je merkt dat de auto niet goed reageert, is het belangrijk om onmiddellijk te stoppen. Hiermee voorkom je verdere schade aan de motor.
Ben je je niet bewust van een lege brandstoftank en merk je het pas later? Zoek dan onmiddellijk een veilige plek om te stoppen. Elke extra meter die je rijdt met een lege tank kan de schade aan je motor vergroten en het herstel duurder maken.
Wat te doen als je de tank leegrijdt?
Als je ontdekt dat je de tank hebt leeggereden, bel dan zo snel mogelijk een pechhulpdienst. Als je geluk hebt en er geen schade aan de motor is, kan de tank worden bijgevuld en kun je weer op weg. Als de motor echter al beschadigd is, zal de pechhulpdienst je auto naar een garage moeten brengen.
Mogelijke gevolgen bij het leegrijden van een tank
Het leegrijden van de tank van een auto kan verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van het type brandstof dat wordt gebruikt (benzine of diesel) en de omstandigheden waaronder het gebeurt. Enkele mogelijke gevolgen zijn:
- motorschade: Het leegrijden van de tank kan leiden tot het aanzuigen van lucht in het brandstofsysteem, wat kan leiden tot motorschade. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals oververhitting van de motor, vastlopen van de zuigers of beschadiging van de brandstofpomp;
-
verstopte brandstofleidingen: Als er vuil of restjes zand in de tank zit, kan dit worden opgezogen wanneer de tank leeg raakt, waardoor de brandstofleidingen verstopt kunnen raken. Dit kan leiden tot startproblemen of slechte motorprestaties;
-
beschadiging van de brandstofpomp: Het leegrijden van een tank kan de brandstofpomp beschadigen doordat deze in contact komt met lucht in plaats van brandstof. Dit kan resulteren in te vroege slijtage of storingen aan de brandstofpomp;
-
startproblemen: Als de tank helemaal leeg is, kan het moeilijk zijn om de motor te starten, zelfs nadat er brandstof is toegevoegd. Dit komt doordat het brandstofsysteem lucht moet verwijderen voordat de motor soepel kan draaien.
Hoe ver kun je rijden met een lege tank?
Hoe ver je kunt rijden met een lege tank hangt af van verschillende factoren, waaronder het type auto, de snelheid waarmee je rijdt en het terrein waarop je rijdt. Over het algemeen wordt geadviseerd om niet te rijden met een lege tank, omdat dit de motor kan beschadigen en kan zorgen dat de auto stil komt te staan.
Vergoeding door autoverzekering?
Niet alle autoverzekeringen dekken pechhulp als gevolg van het leegrijden van de tank. Controleer je polisvoorwaarden om te zien of deze situatie onder de dekking valt.