Welke olie moet er in mijn auto?

Misschien vraag je je wel eens af: welke olie moet er in mijn auto? Zoals wij niet zonder water kunnen, kan de motor van je auto niet zonder olie. Olie zorgt ervoor dat de motor van je auto het blijft doen. Belangrijk dus om het oliepeil goed in de gaten te houden. Maar wat doet die olie voor je auto nu precies en welke olie kies je? 

Dit doet olie voor je auto

Een motor zonder olie houdt het nog geen minuut vol. Olie is dus onmisbaar voor je auto om de volgende redenen:

Olie voor de smering

Je kunt je voorstellen dat de verschillende motoronderdelen constant bewegen als de motor van je auto draait. Het is belangrijk dat dit zo soepel mogelijk gebeurt. Hoe minder wrijving tussen de verschillende onderdelen, hoe minder slijtage aan je motorblok. Zo geniet je langer van je auto.  

Olie voor bescherming

In eerste instantie beschermt olie de motor van je auto dus tegen slijtage, maar het beschermt ook nog tegen iets anders. Olie helpt je motor namelijk te beschermen tegen corrosie. Motoronderdelen kunnen gaan roesten. Veel oliesoorten bevatten toegevoegde middelen om dit tegen te gaan. 

Olie voor koelen

Wat je misschien niet gelijk verwacht, is dat olie de motor afkoelt. Het draaien van de motor maakt alle onderdelen erg warm. Olie helpt een deel van die warmte af te voeren, zodat de motor wordt afgekoeld.  

Olie voor reiniging

Tot slot helpt olie de motor reinigen. Een schone automotor is heel belangrijk. Een verbrandingsmotor zorgt voor vervuiling. Door olie wordt vuil afgevoerd, zodat het niet in de motor blijft zitten. 

Welke olie heeft mijn auto nodig?

Als je motorolie bijvult, moet je weten welk type olie geschikt is voor jouw auto. Er bestaan drie soorten olie: minerale, synthetische en semisynthetische olie.

Minerale olie

Minerale olie is een product dat uit ruwe aardolie wordt gemaakt. Tegenwoordig wordt minerale olie voornamelijk voor oldtimers gebruikt.

Synthetische olie

Synthetische olie wordt in laboratoria gemaakt en zorgt voor minder wrijving tussen de onderdelen van de motor. En minder wrijving betekent een lager brandstofverbruik.

Semisynthetische olie

Tot slot heb je semisynthetische olie: een mix van minerale en synthetische olie. Het voordeel van deze soort? De goede prijs-kwaliteitverhouding.

Kijk in het serviceboekje van je auto om te weten welk type olie jouw auto nodig heeft. Het merk olie is niet van belang, kijk alleen naar het soort dat vermeld wordt. 

Zo controleer je je oliepeil

Hoe weet je nou of je je olie moet bijvullen? Simpel: door het oliepeil van je auto te controleren. Een klusje dat je eenvoudig zelf kunt doen. Om te weten hoeveel olie je moet bijvullen, gebruik je de peilstok. Deze vind je onder de motorkap. Aan de stop zit vaak een geel of rood hengsel waar je aan trekt. Zorg dat de motor is afgekoeld en dat de auto op een vlakke ondergrond staat als je het oliepeil controleert. Maak de peilstok eerst schoon met een doek. Plaats de peilstok vervolgens terug en trek hem er daarna in één keer uit. Op de stok staan de aanduidingen ‘min’ en ‘max’. Zit het oliepeil hier tussenin? Dan hoef je niets te doen. Zit het peil onder ‘min’? Dan zul je olie moeten bijvullen. Het verschil tussen ‘min’ en ‘max’ is in iedere auto één liter.  

Nieuwere auto’s hebben niet altijd een peilstok meer; de boardcomputer meet dan het oliepeil en geeft je een seintje als het moet worden bijgevuld.

Oeps, verkeerde olie in mijn auto!

Verkeerde olie kan zorgen voor schade aan je auto of voor een hoog brandstofverbruik. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Zorg dus dat je de juiste olie gebruikt en het oliepeil regelmatig checkt. Twijfel je welke olie jouw auto nodig heeft? Vraag het dan na bij een autogarage of kijk in het onderhoudsboekje van je auto. Zelf olie bijvullen is makkelijk, maar wees dus wel zeker van het type.