Combinatiepolis: hoe zit dat precies?

Wanneer je je verdiept in de verschillende zorgverzekeringen heb je de term misschien al eens voorbij zien komen: de combinatiepolis. Je ziet steeds meer zorgverzekeraars, waaronder ook OHRA, een combinatiepolis aanbieden. Een combinatiepolis betekent grofweg dat je zelf je zorgverlener kiest én meestal je zorgkosten volledig vergoed krijgt. Maar om het extra ingewikkeld te maken: per verzekeraar kan de combinatiepolis anders zijn. Het verschil zit ‘m in de 100% vergoeding. We leggen het uit!

Welke polissen zijn er allemaal?

Eerst even een snelcursus in de verschillende soorten polissen.

Naturapolis

Kies je voor een zorgverzekering met een naturapolis? Voor een volledige vergoeding kun je dan alleen terecht bij zorgverleners met wie je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Ga je hier niet naartoe? Dan betaal je altijd zelf een deel van de kosten.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis heb je altijd volledige vergoeding en maakt het niet uit of je zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een mix tussen de natura en restitutiepolis.

Meer weten over de verschillende soorten polissen?

Lees dan onze blog over de verschillende soorten polissen.

OHRA bijna 100% keuzevrijheid, 2 uitzonderingen

Bij OHRA heb je in bijna alle gevallen 100% keuzevrijheid en 100% vergoeding. 100% keuzevrijheid betekent volgens ons dat je helemaal vrij bent in je keuze voor je zorgverlener en dat de kosten volledig worden vergoed. Ook als we geen contract hebben met de zorgverlener van jouw keuze krijg je dus een volledige vergoeding.

Voor 2 zorgsoorten hebben we een uitzondering gemaakt: GGZ en wijkverpleging. Ga je voor deze zorg naar een zorgverlener waar we een contract mee hebben? Dan krijg je nog steeds een volledige vergoeding. Bij niet-gecontracteerde zorgverleners vergoeden we 75% van de rekening maar nooit meer dan het maximumtarief. De rest betaal je dan zelf. 

Zo zit het dus bij OHRA. Bijna 100% keuzevrijheid en 100% vergoeding met 2 uitzonderingen.

Maar we zeiden het al: niet elke combinatiepolis is hetzelfde. Er zijn bijvoorbeeld combinatiepolissen die niet de keuzevrijheid en de 100% vergoeding bieden zoals je die bij OHRA hebt. Ook de hoogtes van de vergoedingen kunnen sterk verschillen.

Rekening achteraf

Wat betekent dit dan concreet? Stel: je wilt graag naar de fysiotherapeut om de hoek. Dan kan het zo zijn dat je bij de ene verzekeraar geen volledige vergoeding krijgt wanneer deze niet gecontracteerd is. Dat betekent dat je achteraf nog een rekening op de mat kunt krijgen en zo kom je dus voor onverwachte kosten te staan. Het is daarom belangrijk echt even goed in de voorwaarden te duiken en je niet alleen blind te staren op de premie.

Vragen?

Met de OHRA Zorgverzekering profiteer je van een scherpe premie, terwijl je in verreweg de meeste gevallen wel keuzevrijheid hebt. Heb je vragen en wil je persoonlijk geholpen worden? Neem dan telefonisch contact met ons op. We helpen je graag!