Pas op voor nepmails

Je hebt er vast weleens over gehoord: e-mails die van een overheidsinstantie of bedrijf lijken te komen, maar in werkelijkheid zijn verstuurd door cybercriminelen. Zij proberen je persoonlijke gegevens te ontfutselen om er geld mee te verdienen. ‘Phishing’ noemen wij deze oplichterij ook wel. Wij leggen je graag uit wanneer je alarmbellen moeten gaan rinkelen.

Wat is phishing?

Phishing is het via e-mail ‘vissen’ naar informatie waarmee fraude gepleegd kan worden. De meeste nepmails bevatten links naar een valse webpagina of website. De afzenders van de e-mail doen zich voor als een bekende, legale organisatie (een bank bijvoorbeeld) en proberen je zo te verleiden je logingegevens, creditcardinformatie of BSN-nummer door te geven.

Zo herken je nepmails

Nepmails staan al lang niet meer altijd vol met spelfouten en uitroeptekens. Ze zijn daarom steeds moeilijker van echt te onderscheiden. Toch zijn er wel een aantal punten waaraan je een nepmail kunt herkennen:

  • Je kent het e-mailadres niet. Een e-mail van OHRA heeft altijd een e-mailadres dat eindigt op @ohra.nl, @mail.ohra.nl, @ohra-zorg.nl of @notificatie.ohra-zorg.nl
  • Je wordt gevraagd persoonlijke gegevens door te geven om een onwaarschijnlijke reden. Bijvoorbeeld: ‘We moeten je gegevens bijwerken omdat de database is beschadigd’. Wij zullen je dat nooit vragen. Wel kunnen wij je vragen om in te loggen in Mijn OHRA, OHRA Bank Online of Mijn OHRA Zorgverzekering
  • De link in de e-mail verwijst naar een website of url die niet van OHRA is. Dit kun je makkelijk controleren. Ga met je muis op de link staan zonder te klikken. Linksonder in je browser zie je dan naar welke url de link verwijst. Die moet beginnen met www.ohra.nl, www.mail.ohra.nl, secure1.ohra.nl of ohrazv.nl. Begint de link daar niet mee? Klik dan niet door
  • Er staan veel spelfouten of rare zinsconstructies in de e-mail
  • De e-mail is geschreven in gebrekkig Nederlands of in het Engels
  • De e-mail ziet er raar of slecht opgemaakt uit
  • In de e-mail staat geen logo van het bedrijf. Staat er wel een logo dan ziet hij er anders uit dan normaal

Als je nepmail ontvangt

Gaan je alarmbellen rinkelen bij een e-mail? En heb je het idee dat de e-mail niet van OHRA is? Klik dan in ieder geval niet op een link. En log nooit in met je persoonlijke gegevens. 

Wij kijken graag met je mee of je een nepmail ontvangen hebt. Via een formulier kun je de nepmail aan ons versturen. Wij kijken dan met je mee of het om een phishingmail gaat.