Siberische kat kopen

De meeste katten zijn aaibaar, maar deze Siberische kat wil je oppakken en nooit meer loslaten. Zo zacht! We vertellen je graag wat meer over deze zachte maar sterke Siberische kat.

Dit kost een Siberische kat

Een Siberische kat is niet goedkoop. Je betaalt er € 700,- tot € 1.100,- voor. Begrijpelijk als je bedenkt dat de kittens met veel aandacht voor welzijn gefokt worden.

Wat zijn de kenmerken van een Siberische kat?

De Siberische kat is een eeuwenoud ras. Oorspronkelijk afkomstig uit het koude Rusland. Opvallend zijn z’n kraag en z’n prachtige pluimstaart. Maar de hele vacht is een kunststukje! Halflang, een beetje vettig en met robuuste dekharen. Zo kan hij goed tegen de regen. En dankzij een dichte ondervacht ook tegen de kou. Als het warmer wordt, verliest hij deze ondervacht, waardoor hij zich ook lekker voelt in de zomer. Een echte vierseizoenenkat!

Het is een middelgrote tot grote kat. Mannetjes wegen zo’n 7-9 kilo en vrouwtjes iets minder, 4.5-7.  

Het karakter van een Siberische kat

Een Siberische kat is een ongecompliceerde huisgenoot. Hij is rustig, aanhankelijk en hecht zich aan z’n baasje. Je hebt er fijn gezelschap aan! Tegelijkertijd is deze kat ook heel nieuwsgierig, speels en hij zoekt avontuur. Bijvoorbeeld op je aanrecht of op je mooi gedekte tafel. Gelukkig is hij ook intelligent, je kunt hem eenvoudig dingen aanleren of afleren.

Welk baasje past bij een Siberische kat?

De Siberische kat is actief en heeft veel bewegingsruimte nodig. Heb je als baasje een grote tuin, dan kan hij klimmen en springen. Andere huisgenoten vindt hij geen probleem. Door zijn sociale aard kan de Siberische kat goed omgaan met honden, kinderen en met andere katten.

Zo houd je een Siberische kat gezond

De vacht vraagt wat verzorging. Zeker in de winter. Het lange haar kan aan elkaar plakken of in de knoop raken. Dat voorkom je door hem grondig te borstelen. Het liefst om de dag. Als het warmer wordt, verliest deze Rus het grootste deel van zijn ondervacht. Geef hem dan moutpasta en kattengras. Dat bevordert de spijsvertering en voorkomt haarballen. In de zomer neemt je kat de verzorging weer over en verzorgt hij zijn vacht zelf. Voor de rest kom je een hele eind met het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts. Deze houdt de gezondheid van je kat goed in de gaten.

De voeding van je Siberische kat

Kleine kittens worden groot. Dat gaat gepaard met flinke groeispurten. Geef je kitten daarom speciale voeding zolang hij in de groei is. Ook daarna is goede voeding van belang. Om overgewicht en alle gevolgen daarvan te voorkomen, weeg je de hoeveelheid voeding per dag af. De aanbevolen hoeveelheden staan op de verpakking van de voeding en zijn afhankelijk van de mate van activiteit. Overgewicht is soms lastig in te schatten vanwege zijn vacht. Vraag je dierenarts om advies. Ondergewicht is ook niet wenselijk en vaak het gevolg van ziektes of gebitsproblemen. 

Wanneer moet een Siberische kat naar de dierenarts?

In zijn eerste levensjaar ga je met je kitten wat vaker naar de dierenarts voor de nodige gezondheidscontroles en de vaccinaties. Daarna zal de dierenarts jou en je kat ieder jaar oproepen voor de booster en gezondheidscontroles. 

De Siberische kat is sterk, maar gezondheid is niet gegarandeerd. Zoals elke kat kan ook hij last krijgen van ziektes. De dierenarts zal hier extra goed op letten tijdens de jaarlijkse gezondheidscontroles. Zo heeft deze Siberische kat kat aanleg voor een hartprobleem Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM). Een dierenarts kan HCM door middel van een echo vaststellen. 

Bovendien zijn katten gevoelig voor gebitsproblemen. Op jonge leeftijd kunnen pijnlijke ontstekingen in de mond voorkomen. Naarmate de kat ouder wordt, kan tandplak en tandsteen zorgen voor onder andere ontstoken tandvlees en parodontitis.  

Ook nierproblemen, zoals nierfalen, komen bij veel katten voor. Bijvoorbeeld na het eten van iets giftigs of na problemen met de blaas. Nierfalen kan ook geleidelijk ontstaan. De dierenarts zal een bloedonderzoek en urineonderzoek uitvoeren en mogelijk ook een echo en bloeddrukmeting voorstellen. Tijdig behandelen door middel van onder andere medicatie en aangepaste voeding is noodzakelijk! 

Inenten en ontwormen

Je wilt natuurlijk niet dat je kat buikvliesontsteking, niesziekte of kattenziekte oploopt. Vraag daarom bij je dierenarts om advies over het inentingsprogramma. Hij kan je dan ook adviseren over ontwormen. Dat voorkomt een hoop ongemak voor je kat. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

Het bedrag op de rekening hangt uiteraard af van de behandeling die je kat nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Echo onderzoek, bijvoorbeeld bij een verdenking van een hartprobleem: ongeveer € 180,- 
  • Uitgebreid bloed- en urineonderzoek: € 80,- tot € 120,-
  • Gebitsbehandeling: € 175, - als er geen tanden of kiezen getrokken hoeven te worden. Is dat wel het geval dan kan het zijn dat de kosten oplopen tot meer dan € 1.000,-  

Tip: Met onze kattenverzekering krijg je een groot deel van de medisch noodzakelijke kosten terug. Je kunt kiezen uit verschillende pakketten.

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

Dierenartskosten zijn voor eigen rekening. Heb je een huisdierenverzekering bij OHRA? Dan krijg je de medische noodzakelijke kosten (gedeeltelijk) vergoed. Denk aan noodzakelijke operaties, inclusief opname en verzorging in een dierenkliniek. En onderzoeken, zoals röntgenfoto’s en echoscopie. Kostbare behandelingen waar je misschien niet altijd een potje voor hebt. Fijn als je de rekening dan kunt doorschuiven naar OHRA!

Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.