Siamese kat kopen

Je bent van plan om een kat te gaan kopen en bent gecharmeerd van de siamees met zijn lange, elegante uiterlijk. Begrijpelijk. Zijn looks zijn overtuigend. Zijn karakter trouwens ook, want de siamese kat is een van de meest temperamentvolle huisdieren. We vertellen je graag meer over deze prins der katten.

Wat is de prijs van een siamese kat?

Een siamese kat koop je bij voorkeur bij een ervaren cattery. Je betaalt dan ongeveer € 650,- tot € 850,- of meer voor je beauty. Vraag bij de rasvereniging even na welke catteries goed zijn. Zo worden siamezen van een goede cattery met veel aandacht voor gezondheid gefokt. Verdiep je vooraf ook in de kosten voor gezonde voeding en verzorging van je siamees.

Wat zijn de kenmerken van een siamese kat?

Houd je van een eenvoudige en rustige huiskat? Dan is een siamese kat niks voor jou, want deze bijzondere kameraad bemoeit zich graag overal mee. Hij is lekker aanwezig. Ook zijn uiterlijk is opvallend trouwens. Zijn oosterse, gracieuze lijf wordt opgesierd door de mooiste donkere kleuren rond zijn snoetje, pootjes of staart. Deze points ontstaan pas na een paar weken, want bij zijn geboorte is de Siamese kat wit. Hij weegt gemiddeld zo’n 2,5 tot 6 kilo.

Het karakter van een siamese kat

De siamees heeft het meest opvallende karakter van alle raskatten. Hij heeft van alles net een beetje meer. Is net iets aanhankelijker. Miauwt net iets harder en heeft net een beetje meer aandacht nodig. De siamese kat is een tikkeltje eigenwijs en kan overdrijven als een diva. Je voelt zijn aanwezigheid. En dat is precies wat hij graag wil, want hij is dol op aandacht en wordt sip als je onverschillig bent of hem negeert. Om de aandacht extra op zich te vestigen volgt hij je overal en laat hij graag van zich horen. De siamees is een luidruchtige kat.

Welk baasje past bij een siamese kat?

Een siamese kat houdt van gezelschap en kan absoluut niet tegen eenzaamheid. Je moet dus niet te vaak lang van huis zijn. Het is een sociaal dier dat graag bij jou en je kinderen is. Hij loopt over van genegenheid en kan zelfs wat bezitterig zijn. Andere katten stelt hij niet altijd op prijs. Je maakt je siamees dus gelukkig door hem veel aandacht te geven. Je kan spelletjes met hem doen of hem trucjes leren.

Zo houd je een siamese kat gezond

Een siamees heeft vooral veel knuffels van je nodig. De verzorging kost je verder niet zoveel tijd. 1 of 2 keer per week borstelen is voldoende. Zijn nagels kunnen vrij lang worden, dus die zul je af en toe moeten knippen. Dat kan de dierenarts ook voor je doen.

De voeding van je siamese kat

Geef je siamese kat goede voeding en let vooral op de dosering. De lange, slanke poten kunnen niet veel gewicht dragen. Om overgewicht en alle gevolgen daarvan te voorkomen, weeg je de hoeveelheid voeding per dag af. De aanbevolen hoeveelheden staan op de verpakking van de voeding en zijn afhankelijk van de mate van activiteit. Vraag je dierenarts om advies. Ondergewicht is ook niet wenselijk en vaak het gevolg van ziektes of gebitsproblemen. 

Wanneer moet je met je siamese kat naar de dierenarts?

In zijn eerste levensjaar ga je met je kitten wat vaker naar de dierenarts voor de nodige gezondheidscontroles en de vaccinaties. Daarna zal de dierenarts jou en je kat ieder jaar oproepen voor de booster en gezondheidscontroles. 

Je dierenarts zal bij een gezondheidscontrole alert zijn op een aantal problemen die veel voorkomen bij dit ras zoals Astma, hartproblemen, heupdysplasie en oogproblemen zoals PRA. Daarnaast hebben sommige siamezen een eetstoornis; Pica. Katten met Pica eten niet verteerbare dingen en dat kan leiden tot verstoppingen en perforatie van het maagdarmkanaal. 

Bovendien zijn katten gevoelig voor gebitsproblemen. Op jonge leeftijd kunnen pijnlijke ontstekingen in de mond voorkomen. Naarmate de kat ouder wordt, kan tandplak en tandsteen zorgen voor onder andere ontstoken tandvlees en parodontitis.  

Ook nierproblemen, zoals nierfalen, komen bij veel katten voor. Bijvoorbeeld na het eten van iets giftigs of na problemen met de blaas. Nierfalen kan ook geleidelijk ontstaan. De dierenarts zal een bloedonderzoek en urineonderzoek uitvoeren en mogelijk ook een echo en bloeddrukmeting voorstellen. Tijdig behandelen door middel van medicatie en aangepaste voeding is noodzakelijk! 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling die je siamese kat nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun geschatte prijskaartje: 

  • Gebitsbehandeling: € 175, - als er geen tanden of kiezen getrokken hoeven te worden. Is dat wel het geval, dan kan het zijn dat de kosten oplopen tot meer dan € 1.000,-  
  • Een spoedconsult bij de dierenarts: € 90,- tot € 120,-
  • Uitgebreid bloed- en urineonderzoek: € 80,- tot € 120,-

ls je een OHRA Huisdierenverzekering hebt, hoef je niet zelf voor alle medisch noodzakelijke kosten op te draaien en kun je je kat laten behandelen als hij ziek wordt.

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

Vaak komt een dierenartsbezoek onverwacht. Daardoor heb je niet gerekend op de kosten van de behandeling. Kun je je siamese kat dan wel de zorg bieden die hij nodig heeft? Met een OHRA Huisdierenverzekering hoef je daar niet wakker van te liggen. Je krijgt dan (een deel van) de medisch noodzakelijke kosten vergoed, afhankelijk van het verzekeringspakket dat je kiest.

Gedragstherapie voor je siamese kat?

Gedragstherapie voor katten. Steeds meer baasjes kiezen ervoor. Begrijpelijk, want het kan het leven met je kat een stuk aangenamer maken. Als je kat na therapie de bank niet meer kapot krabt bijvoorbeeld. Met een extra dekking voor gedragstherapie hoef je je over de kosten geen zorgen te maken en krijg je een vergoeding voor de therapie. Prettig, want een consult aan huis kost meestal zo’n € 150,-. 

Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen van de huisdierenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.