Maine coon kat kopen

De maine coon ken je vast. Met zijn grote formaat en lange manen heeft hij de uitstraling van een echte junglekoning. Maar gelukkig voelt de kat zich ook prima thuis in huis. Meer weten over een maine coon als huisgenoot, lees dan snel verder.

Wat is de prijs van een maine coon?

Voor een maine coon kat met stamboom van een ervaren cattery, betaal je een prijs van ongeveer € 600,- tot € 1.000,-. Vraag bij de rasvereniging even na welke catteries goed zijn. Zo worden maine coons van een goede cattery met veel aandacht voor gezondheid gefokt Houd daarnaast rekening met kosten voor voeding, de dierenarts en een huisdierenverzekering.

Wat zijn de kenmerken van een maine coon kat?

De van oorsprong Noord-Amerikaanse raskat maine coon is een vriendelijke reus. Er wordt wel eens beweerd dat het een kruising is tussen een kat en een wasbeer, maar biologisch is dit niet mogelijk. Dit prachtige dier maakt behoorlijk indruk met zijn formaat. Een poes weegt 5 tot 7 kilo en een kater soms wel 9 kilo. Een maine coon is niet snel uitgegroeid en bereikt zijn definitieve gewicht en grootte pas als hij 3 of 4 jaar oud is. Hij gaat graag naar buiten, maar blijft meestal wel dicht bij je huis.

Het rustige karakter van de maine coon kat

Het is een rustig, aanhankelijk dier en hij heeft een goed humeur. Maine coon katten zijn ook speels en intelligent, sommigen apporteren zelfs. Met hun kalme karakter vechten deze katten niet snel en gebruiken ze hun nagels niet zomaar. Het karakter aangevuld met een knuffelbare vacht maakt ze zeer kindvriendelijk. In het zonnetje soezen vindt hij heerlijk, maar met zijn roots als buitenkat in de bergen kan hij regen en sneeuw goed verdragen.

Ben jij het ideale baasje van de maine coon kat?

Het ideale baasje heeft veel aandacht voor deze kat en vindt het fijn om zijn liefde te ontvangen. Hij is graag dicht bij je en deelt graag kusjes uit.

Hoe houd je een maine coon kat gezond?

Een juiste voeding is van groot belang voor de gezondheid van de maine coon kat. Goede voeding is vanzelfsprekend van belang voor alle katten. Om overgewicht en alle gevolgen daarvan te voorkomen, weeg je de hoeveelheid voeding per dag af. De aanbevolen hoeveelheden staan op de verpakking van de voeding en zijn afhankelijk van de mate van activiteit. Overgewicht is soms lastig in te schatten vanwege zijn vacht. Vraag je dierenarts om advies. Ondergewicht is ook niet wenselijk en vaak het gevolg van ziektes of gebitsproblemen.

De vacht van dit dier heeft aandacht nodig, dus borstel hem minimaal 1 keer per week. Dit borstelmoment kun je meteen gebruiken om ogen en oren schoon te maken en zijn tanden te poetsen. 

Wanneer ga je met je maine coon kat naar de dierenarts?

In zijn eerste levensjaar ga je met je kitten wat vaker naar de dierenarts voor de nodige gezondheidscontroles en de vaccinaties. Daarna zal de dierenarts jou en je kat ieder jaar oproepen voor de booster en gezondheidscontroles. Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

Je dierenarts zal bij een bezoek alert zijn op een aantal problemen die veel voorkomen bij dit ras. Zo heeft dit grote kattenras te maken met heupdysplasie en een hartaandoening genaamd HCM. 

Bovendien zijn katten gevoelig voor gebitsproblemen. Op jonge leeftijd kunnen pijnlijke ontstekingen in de mond voorkomen. Naarmate de kat ouder wordt, kan tandplak en tandsteen zorgen voor onder andere ontstoken tandvlees en parodontitis.  

Ook nierproblemen, zoals nierfalen, komen bij veel katten voor. Bijvoorbeeld na het eten van iets giftigs of na problemen met de blaas. Nierfalen kan ook geleidelijk ontstaan. De dierenarts zal een bloedonderzoek en urineonderzoek uitvoeren en mogelijk ook een echo en bloeddrukmeting voorstellen. Tijdig behandelen door middel van onder andere medicatie en aangepaste voeding is noodzakelijk! 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts voor je kat hangen af van de behandeling die hij nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje: 

  • Castratie (kater): zo’n € 50,- tot € 80,-. Sterilisatie van een poes is ongeveer € 120,- tot € 160,-. Deze tarieven zijn afhankelijk van gewicht en eventuele nazorg. Medicatie zoals pijnstillers is soms wel en soms niet bij inbegrepen.  
  • Röntgenfoto’s bijvoorbeeld bij verdenking van heupdysplasie: € 70,- tot € 250,- (meestal worden er meerdere foto’s gemaakt) 
  • Echo onderzoek, bijvoorbeeld bij een verdenking van een hartprobleem: ongeveer € 180,-

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De behandelkosten bij de dierenarts betaal je zelf en kunnen soms behoorlijk oplopen. Afhankelijk van het verzekeringspakket van je huisdierenverzekering, vergoedt de verzekeraar (een deel van) de medisch noodzakelijke kosten. Zo voorkom je dat je honderden euro’s aan medische kosten helemaal zelf betaalt. 

Bekijk de pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.