Heilige Birmaan kopen

Op zoek naar een rustige, vriendelijke kat? Dan valt je keuze misschien wel op de heilige Birmaan. Je herkent hem aan zijn blauwe ogen en witte voeten. Zijn lijfje is meestal licht van kleur en zijn koppie, oren, poten en staart donker. Deze elegante, sierlijke kat houdt van gezelschap. Lees meer over de heilige Birmaan. 

Wat kost een heilige Birmaan? 

Een heilige Birmaan koop je bij een kattenfokker, ook wel een cattery. De kosten voor het kopen van een heilige Birmaan kitten beginnen bij zo'n € 1.000,-. Een goede fokker maakt heel veel kosten voor het fokken van kittens. Dit zorgt voor een hogere aanschafprijs. Denk naast de aanschaf ook aan kosten voor goede voeding, kattenbakvulling en gezondheidscontroles bij de dierenarts. Dit kost jaarlijks samen al snel honderden euro's.  

Wat is het karakter van een heilige Birmaan? 

De heilige Birmaan is de rust zelve. Hij is heel verdraagzaam en kan goed overweg met kinderen, honden en andere katten. Hij is slim en nieuwsgierig en gaat graag op verkenning. Heilige Birmanen zijn soms wat tegenstrijdig. Aan de ene kant houden ze van gezelschap en aan de andere kant trekken ze zich graag terug op een rustig plekje. Ze houden namelijk niet altijd van drukte. Heilige Birmanen kunnen trouwens best eenkennig zijn. Ze kiezen dan één favoriete huisgenoot uit. Misschien ben jij dat wel!   

De verzorging van een heilige Birmaan 

De halflange vacht van de heilige Birmaan raakt niet snel in de klit; 1 of 2 keer per week borstelen is genoeg. Doe dit liever niet met een metalen borstel, want dat kan zijn ondervacht beschadigen. Het is slim om al te beginnen met borstelen als je Birmaan nog een kitten is. Zo went hij eraan en dat maakt het voor je kat en voor jou een stuk prettiger. Gezonde voeding is de beste garantie voor een lang en gezond kattenleven. Het liefst krijgt je heilige Birmaan kwalitatief goed nat voer en veel dierlijke proteïne. Ook goede gebitsverzorging is erg belangrijk voor katten. Door regelmatig tanden te poetsen voorkom je pijnlijke tandvleesontstekingen. Begin hier op jonge leeftijd mee, dan zal hij er snel aan wennen. 

Wanneer moet een heilige Birmaan naar de dierenarts? 

De heilige Birmaan staat over het algemeen bekend als een gezonde kat. Toch kent dit ras een aantal gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen (HCM) en een nierziekte (PKD) die kan leiden tot nierfalen. Veel fokkers proberen dit te voorkomen door katten op deze aandoeningen te testen voordat ermee gefokt wordt. Een kat met chronisch nierfalen moet regelmatig onderzocht worden en levenslang behandeld worden met speciale voeding en medicatie. Valt het op dat je kat veel drinkt, veel plast en afvalt? Ga dan naar de dierenarts voor bloed- en urineonderzoek. Hoe eerder nierfalen behandeld worden, hoe beter.  

Ook het FARS-syndroom, ook wel het Tom & Jerry syndroom, komt soms voor bij dit ras. Het FARS-syndroom veroorzaakt epileptische aanvallen die worden getriggerd door geluid. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts? 

De kosten voor de dierenarts hangen af van de behandeling. Als je kat iets mankeert, kunnen de dierenartskosten snel oplopen. Gelukkig kun je je heilige Birmaan verzekeren. Bijvoorbeeld met de OHRA Huisdierenverzekering. Afhankelijk van de dekking die jij kiest, krijg je (een deel van) de medisch noodzakelijke kosten vergoed. Hieronder zie je een paar behandelingen en wat de dierenarts ervoor rekent: 

  • Sterilisatie poes: ongeveer € 140,- en castratie kater: ongeveer € 70,- 
  • Bloed- en urineonderzoek: ongeveer € 150,-  
  • Spoedconsult bij de dierenarts: € 140,- 
  • Medicatie nierfalen: € 35,- tot € 50,- per maand 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 

De rekening van de dierenarts betaal je in principe zelf. Maar als je jouw kat verzekerd hebt, dan krijg je gelukkig veel kosten vergoed. Een geruststellend idee. Want als je kat ziek wordt of een ongelukje krijgt, heb je te maken met onverwachtse kosten. Je moet er dan niet aan denken dat je je kat niet kunt laten behandelen, omdat dat onbetaalbaar is. Geen overbodige luxe dus, zo’n huisdierenverzekering! 

Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering. 

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.