Devon rex kopen

De slanke en gespierde devon rex wordt vaak omschreven als 'elfje'. Dat komt door zijn bijzondere uiterlijk: een spits snoetje, sprekende ogen en grote, wijd uit elkaar staande oren. Word je verliefd op deze kat? Dan is de kans groot dat dat wederzijds is. De devon rex is namelijk erg op mensen gesteld. We vertellen je graag meer over deze kat.

Wat kost een devon rex?

Een devon rex kost tussen de € 600,- en € 1.000,-. De prijs wordt vooral bepaald door de inspanningen van de fokker om een mooie gezonde kat te fokken. Houd er rekening mee dat niet alleen de aanschaf van een kat geld kost. Je krijgt ook te maken met medische kosten en je betaalt voor voeding, kattenbakvulling, een verzekering en de spullen die je kat nodig heeft. 

Wat is het karakter van een devon rex?

De devon rex is een sociale kat. Hij is geïnteresseerd in zijn omgeving en kan goed overweg met kinderen, bezoek of andere huisdieren. Hij vindt het heerlijk om dicht bij jou te zijn en kan zomaar ineens in je armen of op je schouder springen. Want springen kan ie goed! Tijdens het avondeten komt jouw devon rex gezellig bij je aan tafel zitten en probeert hij het eten van je bord te pikken. Maar dat eten is niet goed voor hem, dus geef hem alleen kattenvoer. Dit aanhankelijke beestje wil niet graag alleen gelaten worden. Ben je toch een keer langer weg? Dan is de kans groot dat hij ondeugende streken uithaalt. De devon rex is ook een intelligente kat die graag wordt uitgedaagd. Hij kan zelfs trucjes leren en apporteren. Hij vertoont sowieso vaak hondengedrag. Zo volgt hij zijn baasje en kwispelt met zijn staart. 

De verzorging van een devon rex

De devon rex heeft weinig haar. Daarom krijgt hij het snel koud en kan hij sneller verbranden in de zon. Omdat deze kat nauwelijks in de rui is, is borstelen niet vaak nodig. Maar badderen wel. Sommige devons hebben namelijk last van olie- of wasachtige afscheiding bij de nagels en in de huidplooien. Ook hebben veel devon rex katten last van oorsmeer. Maak de oren dus elke week schoon. Niet vaker, want dan krijgt hij juist meer oorsmeer. Geef hem verder goed, uitgebalanceerd kattenvoer met vitamines en mineralen. 

Wanneer moet een devon rex naar de dierenarts?

De devon rex kent verschillende erfelijke ziektes. Veel catteries doen onderzoeken bij de dieren waarmee gefokt wordt om erfelijke aandoeningen te beperken of voorkomen. Toch komen een aantal aandoeningen nog regelmatig voor. Een voorbeeld is de erfelijke aandoening HCM (hypertrofische cardiomyopathie), waarbij de hartspier verdikt raakt. Deze ziekte is in een vroeg stadium niet op te merken. De gezondheid van een kat met HCM verslechtert meestal wanneer hij ouder wordt. Een ander voorbeeld is PKD (Polycystic Kidney Disease), waarbij de nieren misvormd raken. Dit veroorzaakt nierfalen. De dierenarts zal het verloop van de ziektes in de gaten houden en eventueel een behandeling starten. Helaas kan je kat niet genezen van HCM of PKD. Je devon rex kan ook lijden aan een spierziekte waarvoor geen behandeling bestaat. En als het oorsmeer van je devon rex zwart is, trek dan ook aan de bel. Dit kan wijzen op mijten en behandeling is dan echt nodig. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

Wat een bezoek aan de dierenarts kost, hangt af van de behandeling. Preventieve medische zorg - zoals een jaarlijkse gezondheidscontrole of vaccinatie - hoort erbij. Ook als je kat gezond is. Heeft je devon rex last van klachten? Dan lopen de kosten snel op, terwijl je daar vooraf misschien niet op rekende. Gelukkig kun je je kat verzekeren. Bijvoorbeeld met de OHRA Kattenverzekering. Afhankelijk van de dekking die jij kiest, krijg je (een deel van) de medisch noodzakelijke kosten vergoed. Hieronder zie je de kosten van een paar behandelingen: 

  • Hartecho: ongeveer € 200,-
  • Medicatie nierfalen: € 35,- of meer per maand
  • Consult bij de dierenarts: ongeveer € 40,- tot € 50,-

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De rekening van de dierenarts betaal je in principe zelf. Maar als je jouw kat verzekerd hebt, dan krijg je gelukkig veel kosten vergoed. Een geruststellend idee. Want als je kat ziek wordt of een ongelukje krijgt, heb je te maken met onverwachtse kosten. Je moet er dan niet aan denken dat je je kat niet kunt laten behandelen, omdat dat onbetaalbaar is. Geen overbodige luxe dus, zo’n huisdierenverzekering! 

Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen van de OHRA Kattenverzekering.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.