Noorse Boskat kopen

Je bent je aan het oriënteren op verschillende kattenrassen en bent gecharmeerd van de Noorse Boskat. Begrijpelijk! Met zijn lange haren en stoere uitstraling is het een leuk beest. We vertellen je graag meer over deze zelfverzekerde kat.

Dit kost een Noorse Boskat

De Noorse Boskat dankt zijn populariteit aan zijn vriendelijke karakter en knuffelige uiterlijk. Voor een kat van een erkende fokker, betaal je tussen de € 350,- en € 950,- afhankelijk van geslacht, leeftijd en kleur. Vraag bij de rasvereniging even na welke fokkers goed zijn. Herplaatsingskatten via bijvoorbeeld een asiel of rasvereniging zijn een stuk voordeliger. Verdiep je vooraf ook in de kosten voor de voeding en verzorging van je nieuwe kat.

Wat zijn de kenmerken van een Noorse Boskat?

De Noorse Boskat is een grote huiskat. Hij heeft een halflange vacht met grove haren. Het meest opvallend zijn de pluimpjes op en uit zijn oren en zijn dikke pluimstaart. De Noorse Boskat is er in allerlei kleuren. Effen, maar ook gestreept, gevlekt of gemarmerd. Ze groeien langzaam en zijn pas na 3 tot 5 jaar uitgegroeid. Een poes weegt dan gemiddeld 4 kilo en een kater soms wel 6,5 kilo of meer.

Het karakter van een Noorse Boskat

De Noorse Boskat is een zelfverzekerd beestje. Hij is tolerant naar mensen en dieren en is graag in de buurt van zijn baasje. Maar op schoot hoeft hij niet per se. Hij heeft een duidelijke eigen wil, maar is niet lastig. Eerder makkelijk. Hij blijft actief en speels tot hij op hoge leeftijd is.

Welk baasje past bij een Noorse Boskat?

De Noorse Boskat vindt het fijn als er bij jou in huis voldoende ruimte is en als jij ergens woont waar hij naar buiten kan om te klimmen. Hij is nieuwsgierig naar alles wat er in zijn omgeving gebeurt, dus zorg dat hij steeds wat te ontdekken heeft.

Zo houd je een Noorse Boskat gezond

De vacht van je Noorse Boskat vraagt natuurlijk de meeste aandacht. Een keer per week borstelen is zeker geen overbodige luxe. En is je vriendje in de rui, dan mag het gerust elke dag. Als je hem van jongs af aan laat wennen aan het borstelen, is borstelen over het algemeen geen enkel probleem. Je kunt hem ook makkelijk laten wennen aan tandenpoetsen en wassen.

Wanneer ga je met een Noorse Boskat naar de dierenarts?

Natuurlijk ga je met je kat naar de dierenarts voor de inentingen en ontwormingskuren die hij nodig heeft. En misschien wil je je kater of poes laten castreren of steriliseren. Bij Noorse Boskatten die helemaal wit zijn, komt af en toe doofheid voor. Twijfel je of hij goed hoort? Ga dan met hem naar de dierenarts. Naast een aantal afwijkingen die bij meerdere rassen voorkomen, kunnen Noorse Boskatten de zeldzame ziekte GSD IV hebben. Dat is een levensbedreigende afwijking waarbij overtollige suikers niet op een goede manier worden opgeslagen. Helaas is de ziekte niet te genezen en is hier geen behandeling voor. Je kunt wel een DNA-test laten doen. Zo weet je of de kat aan de ziekte lijdt of alleen drager is.

Wat betaal je voor een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling, maar kunnen oplopen. Gelukkig kun je je kat verzekeren. Afhankelijk van de dekking die je kiest, vergoedt de OHRA Huisdierenverzekering (een deel van) de medisch noodzakelijke kosten. Hieronder zie je enkele veelvoorkomende behandelingen bij een Noorse Boskat, met hun gemiddelde prijskaartje: 

  • Inenting inclusief paspoort en chipregistratie: circa € 50,-
  • Sterilisatie circa € 120,- en castratie: circa € 50,-
  • Een DNA-test om GSD IV op te sporen: circa € 50,-
  • Behandeling van hart- en vaataandoening (HCM): circa € 750,-

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

Als je kat wat mankeert en je gaat met hem naar de dierenarts, dan heb je te maken met kosten, waar je waarschijnlijk vooraf niet op rekende. Gelukkig krijg je met een OHRA Huisdierenverzekering voor de meeste medisch noodzakelijke kosten een vergoeding. Afhankelijk van het pakket en de dekking die je gekozen hebt. Gelukkig maar, want je moet er niet aan denken dat je je kat niet kunt laten behandelen.

Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen.

Opvoeding van je Noorse Boskat

Bij de Noorse Boskat is het belangrijk dat je hem van jongs af aan laat wennen aan mensen, dieren en aanrakingen. Als dit socialisatieproces niet goed verloopt, kan je kat last krijgen van stress en angst. Ook kan hij gedragsproblemen ontwikkelen, denk aan onzindelijkheid of agressiviteit. Op zo’n moment kan gedragstherapie een uitkomst zijn. Voor een consult aan huis ben je ongeveer € 150,- kwijt. Check bij het afsluiten van je OHRA Huisdierenverzekering of therapie in jouw pakket zit.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.