Niet eten kat
Eet je kat niet meer? Dat is eigenlijk altijd een spoedgeval. Je kat heeft iedere dag voedingsstoffen nodig om te leven. Katten kunnen namelijk veel minder lang zonder eten dan bijvoorbeeld een hond. Eet je kat langere tijd niet, dan is er ook nog eens meer risico op leververvetting. Met een moeilijk woord heet dat lipidose. Daardoor word je kat misselijk, gaat hij nog minder eten en wordt hij steeds zieker. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om te weten waarom je kat niet meer eet.
Waarom wil je kat niet eten?
Eet je kat niet meer, dan noem je dat ook wel anorexie. Anorexie is geen aandoening, maar een signaal dat er iets met je kat aan de hand is. Dat kan van alles zijn, maar meestal moet je de oorzaak direct behandelen.
Veelvoorkomende oorzaken zijn:
- Gebitsproblemen
Veel katten hebben last van gebitsproblemen. Niet eten is één van de symptomen waar je dat aan kunt herkennen. - Nierfalen
Door nierfalen heeft je kat meer afvalstoffen in zijn lichaam dan de bedoeling is. Door die afvalstoffen wordt de kat misselijk, waardoor de eetlust minder wordt. In een ver gevorderd stadium kunnen zweertjes ontstaan in het maagdarmkanaal of in de mond. Eten is dan niet bepaald een pretje. - Alvleesklierontsteking
Heeft je kat alvleesklierontsteking? Dan voelt hij zich erg ziek. Eten is op zo’n moment het laatste dat hij wil. - Niesziekte
Ook katten die leiden aan niesziekte hebben vaak geen eetlust, doordat ze hun eten niet meer kunnen ruiken. Ruiken katten hun voedsel niet, dan eten ze het ook niet op. - Een nieuwe situatie
Veel katten hebben neofobie. Dat betekent dat ze bang zijn voor nieuwe dingen. Ben je bijvoorbeeld verhuisd? Of heb je de woonkamer anders ingericht. Ook stress kan een reden zijn om niet te eten.
Hoe weet je dat je kat niet wil eten?
Dat je kat niet meer eet, is niet te missen. Maar er zijn meer symptomen om anorexie te herkennen. Valt je één van de onderstaande dingen op? Maak dan een afspraak bij de dierenarts.
- Veel kwijlen
- Knarsetanden
- Langzaam en weinig of niet eten
- Vaker slikken dan normaal
Welke behandelingen zijn er als je kat niet wil eten?
Wat de oorzaak voor je niet etende kat ook is, ga altijd gelijk naar de dierenarts zodra je het opmerkt. De dierenarts doet dan uitgebreid lichamelijk en aanvullend onderzoek. Vaak is dat bloedonderzoek of het maken van een buikecho.
Ook geeft de dierenarts soms een medicijn dat de misselijkheid vermindert of eetlust opwekt. Hierdoor eet je kat hopelijk snel weer wat meer. Het belangrijkst is dat je kat zo snel mogelijk weer voedsel binnenkrijgt. Soms besluit de dierenarts om je kat sondevoeding te geven: voeding via de neus of slokdarm. Op die manier komt jouw huisdier snel weer op zijn oude gewicht.
Maar dat is nog niet alles. Ook de oorzaak van het niet eten moet vanzelfsprekend worden behandeld. De dierenarts kan het beste beoordelen welke behandeling bij welke oorzaak past.
Worden de behandelkosten voor anorexie bij je kat vergoed?
Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.