Castratie of sterilisatie van je kat

De meerderheid van de katten in Nederland is gecastreerd. Denk je er ook over om je kat te laten castreren? Lees waarom kattenbezitters dit doen en kom meer te weten over de kosten van castratie.

Waarom castreren?

Vaak worden katten voordat ze vruchtbaar zijn gecastreerd. Dit voorkomt ongewenste nestjes. Ook worden katten na castratie niet meer krols. Hierdoor ga je tegen dat katten bijvoorbeeld sproeien of agressief gedrag vertonen.
Er zijn ook gezondheidsredenen om je kat te laten castreren. De kans op bijvoorbeeld melkklierkanker of baarmoederontsteking is kleiner door castratie.

Verschil castratie en sterilisatie

Castratie en sterilisatie worden vaak met elkaar verward, maar er is een verschil. Sterilisatie betekent 'onvruchtbaar maken'. Castratie is een manier van steriliseren. Bij een castratie worden voortplantingsorganen verwijderd. Dit zijn bijvoorbeeld de teelballen van een kater en de eierstokken van een poes. In de volksmond wordt een castratie van een poes echter vaak een sterilisatie genoemd.

Castratie poes en kater

Tijdens de castratie wordt de kat onder narcose gebracht. Bij een poes worden de eierstokken en soms ook de baarmoeder verwijderd. Bij een kater worden beide teelballen verwijderd.

Kosten sterilisatie of castratie

De kosten van castratie of sterilisatie zijn voor een poes hoger dan voor een kater. In onze kattenverzekering is je kat verzekerd voor castratie of sterilisatie. Kies je voor de aanvullende module Sterilisatie/Castratie bij de OHRA Huisdierenverzekering dan wordt 60% van de kosten vergoed, met een maximum van € 300,-. Uitzondering hierop is chemische castratie: die wordt niet vergoed.

Lees meer over de OHRA Huisdierenverzekering

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.