Prostaatproblemen hond

Veel oudere reuen krijgen problemen met hun prostaat. Er zijn verschillende problemen waar jouw hond last van kan hebben. Vooral oudere reuen die niet gecastreerd zijn, hebben een grotere kans op prostaatproblemen. 

Wat doet de prostaat van je hond?

De prostaat van je hond is een klier die erg belangrijk is voor de voortplanting. De prostaat ligt om de plasbuis heen en produceert vocht. Daardoor blijven zaadcellen een tijdje in leven en kunnen ze zich verplaatsen tijdens ejaculatie. Bij een jonge hond is de prostaat nog klein. De prostaat groeit als de hoeveel testosteron toeneemt. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens de pubertijd; de prostaat krijgt dan zijn volwassen grootte. Bij oudere honden – vanaf een jaar of zes - verandert de hormoonhuishouding opnieuw. Vandaar dat de prostaat in veel gevallen ook bij oudere, niet gecastreerde reuen groter wordt. 

Welke prostaatproblemen kan je hond hebben en wat zijn de symptomen?

Een vergrote prostaat bij oudere, niet gecastreerde honden, kan problemen geven. Er bestaan verschillende soorten prostaatproblemen. De meest voorkomende zijn:

  • Prostaathyperplasie
    Deze goedaardige vergrote prostaat groeit door een toename aan testosteron. Vaak gebeurt dit bij oudere, niet gecastreerde reuen. Je hond voelt zich door deze goedaardige vergroting vaak niet ziek. Prostaathyperplasie herken je aan moeilijk kunnen plassen, kleine beetjes plassen, blaasontsteking, moeite met poepen of afgeplatte ontlasting of bloed uit de penis van je hond. 
  • Prostaatinfectie
    De blaas en prostaat van je hond zijn met elkaar verbonden via de plasbuis. Daarom leidt een blaasontsteking soms ook tot een prostaatinfectie. Is de prostaat van je hond al vergroot, dan is deze nog gevoeliger voor infecties. Heeft je hond een prostaatinfectie, dan zal hij zich ziek gedragen. Hij heeft pijn, koorts en is vaak erg suf. 
  • Prostaatkanker
    Heel soms is een vergrote prostaat kwaadaardig en krijgt je hond prostaatkanker. De kwaadaardige cellen vormen een gezwel, dat drukt op de plasbuis. Je hond kan daardoor vaak moeilijk poepen of plassen. 

Hoe behandel je een prostaatprobleem bij je hond?

Hoe je een prostaatprobleem bij je hond behandelt, hangt af van de oorzaak.

  • Prostaathyperplasie kan goed behandeld worden door een reu te castreren. Hierdoor neemt de hoeveelheid testosteron af en zal de prostaat in grootte afnemen. 
  • Een prostaatinfectie behandel je met een antibioticakuur. Om een diagnose te stellen, maakt de dierenarts eerst een echo of neemt hij een biopt om verder te onderzoeken.  
  • Of je hond behandeld kan worden voor prostaatkanker, hangt af van het stadium waarin de kanker zich bevindt. Helaas zijn prostaattumoren vaak kwaadaardig en al uitgezaaid als de diagnose wordt gesteld. Daarom besluit een dierenarts vaak om niet te opereren. Dat komt ook doordat veel honden het risico lopen om incontinent te worden door een operatie. In sommige gevallen kiest de dierenarts samen met de eigenaar voor levensverlenging met chemotherapie of bestraling. Vaak krijgt je hond ook pijnstillers voorgeschreven. 

Worden de behandelkosten voor een prostaatprobleem bij honden vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.  

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen