Navelbreuk bij je hond

Als je hond een navelbreuk heeft, voel je op de plek van de navel een bobbeltje zitten. Dit is vooral goed te zien en te voelen bij puppy’s. Een navelbreuk hoeft niet ernstig te zijn, maar in een enkel geval is de breuk zo groot, dat een operatie nodig is.

Wat is een navelbreuk precies?

Als je puppy geboren wordt, is hij door middel van de navelstreng aan de moederhond verbonden. Door de navelstreng krijgt hij zijn voedingstoffen binnen. Als je pup geboren is, bijt de moederhond de navelstreng door. Na een dag of drie  laat het stompje van de navelstreng los en ontstaat de navel bij je puppy.

In de buikwand zit tijdens en kort na de geboorte een opening waar de navelstreng doorheen gaat. In de weken na de geboorte hoort dit gaatje, wat je dus niet ziet want de huid zit er netjes overheen, mooi dicht te groeien. In een enkel geval groeit dit niet dicht en ontstaat er een bobbeltje. Dit noemen we de navelbreuk, oftewel de umbilicale hernia.

Een navelbreuk is vaak erfelijk, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De dierenarts kan zien wat de oorzaak is van de navelbreuk bij jouw hond.

Wanneer is een navelbreuk gevaarlijk?

Een kleine navelbreuk, waarbij alleen een beetje buikvet (dat elke pup heeft) naar buiten komt, is meestal geen reden voor ongerustheid. Een wat grotere navelbreuk kan wel een probleem zijn. Dan kunnen er  inwendige buikorganen, zoals een deel van een darm, naar buiten komen. Als dat gedeelte van de darm wordt afgekneld, kan dat heel gevaarlijk zijn voor je puppy of jonge hond.

De dierenarts kan voelen of de navelbreuk redelijk onschuldig is of dat een operatie wel echt gewenst is. Het is dus altijd verstandig om je dierenarts te laten bepalen of de navelbreuk gevaarlijk is of niet.

Zie je de volgende symptomen bij de navelbreuk, schakel dan direct je dierenarts in:

  • de uitstulping is hard;
  • de uitstulping kan niet zachtjes worden teruggeduwd;
  • de navelbreuk ziet er rood en geïrriteerd uit;
  • je pup geeft pijn aan als je eraan komt.

Als de navelbreuk niet direct gevaar voor je puppy oplevert en je hebt een teefje die je op latere leeftijd gaat castreren (zo heet dat ook voor vrouwtjesdieren!), dan neemt de dierenarts vaak de navelbreuk direct bij die ingreep mee.

Operatie navelbreuk van je hond

Als je puppy geopereerd moet worden aan een navelbreuk, maakt de dierenarts een iets grotere snee in de buikwand en haalt eventueel overtollig vel weg. Vervolgens worden de buikwand en de huid netjes gehecht en zie je er na een paar weken niets meer van.

Worden de behandelkosten voor navelbreuk vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen