Hoesten hond
Je hebt je hond vast wel eens horen hoesten. Soms gaat hoesten samen met kokhalzen. Het ziet er vaak een beetje zielig uit. Is hoesten ernstig en wanneer moet je hond naar de dierenarts?
Wanneer moet een hond hoesten?
Hoesten heeft verschillende oorzaken. We zetten de veelvoorkomende voor je op een rijtje.
- Er zit iets dwars
Het kan zijn dat je hond een keertje hoest. Raakt de keel van je hond geïrriteerd door iets wat hij heeft binnengekregen? Dan kan hij hier meer of minder heftig op reageren met hoesten. Maak je niet direct zorgen. Stopt je hond niet met hoesten? Dan kan het zijn dat er echt iets vastzit. Ga in dat geval altijd langs de dierenarts. - Kennelhoest
Het kan zijn dat je hond kennelhoest heeft: een infectie aan de luchtwegen door een bacterie of virus. Deze infectie is heel besmettelijk en gemakkelijk over te dragen van hond op hond. - Longontsteking
Ook door een longontsteking kan een hond hoesten. Longontsteking wordt bijvoorbeeld veroorzaakt doordat je hond zich verslikt of doordat hij een vreemd voorwerp doorslikt wat in zijn keel blijft hangen. - Afwijking aan de luchtwegen
Bij honden van middelbare leeftijd neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Soms leidt dat tot een tracheacollaps, een aandoening waarbij de luchtpijp op sommige plekken plat - in plaats van ovaal – wordt. Dat maakt ademen lastig. Vooral bij kleinere rassen, zoals een Maltezer of Shih Tzu, komt dit vaker voor. Kortsnuitige rassen, zoals bulldogs, hebben vaak last van het BOS (of BOAS)syndroom. Je hond heeft dan meestal last van meerdere afwijkingen, waardoor ademhalen lastig wordt. Ook dit kan een reden zijn waarom je hond hoest. - Hartproblemen
Heeft je hond een hartprobleem? Door hartfalen kan er vocht in de longen komen, waardoor je hond moet hoesten. Vaak is je hond dan ook benauwd.
Van bovenstaande oorzaken komt kennelhoest het vaakst voor. Daarom is het belangrijk dat je de symptomen van kennelhoest herkent. Wat moet je weten?
Wat is kennelhoest en is het besmettelijk?
Zoals mensen af en toe verkouden zijn, krijgen honden kennelhoest. Omdat kennelhoest niet alleen voorkomt bij honden in een kennel, wordt steeds vaker de term ‘besmettelijke hondenhoest’ gebruikt.
Hoe herken je kennelhoest bij je hond?
Heeft je hond kennelhoest? Dan zul je dat vooral herkennen aan overmatig hoesten, tot kokhalzen aan toe. Heeft je hond een verminderde weerstand of is hij langer ziek? Dan kan je hond een longontsteking ontwikkelen en erg ziek worden. We zetten de symptomen van kennelhoest nog even op een rijtje.
Je hond:
- heeft een droge hoest;
- kan minder energie hebben;
- moet soms niezen;
- moet soms kokhalzen;
- heeft minder eetlust en heeft koorts (alleen in geval van lage weerstand of als je hond langer ziek is).
Hoe voorkom je kennelhoest?
Kennelhoest voorkomen is lastig. Het verkleinen van de symptomen kan gelukkig wel. De oplossing is namelijk simpel: vaccinneer je hond tegen de besmettelijke infectie. Gevaccineerde honden kunnen nog steeds kennelhoest krijgen, maar worden er minder ziek van. Vaak herstelt een gevaccineerde hond ook sneller. Is je hond veel in contact met andere honden? Dan is de kans op besmetting groot.
Wil je je hond niet laten vaccineren? Dan kun je de kans op kennelhoest alleen verkleinen door uit de buurt te blijven van andere honden. Leuk voor je hond is dat natuurlijk niet.
Welke behandelingen zijn er voor kennelhoest?
Vaak is een behandeling niet nodig, zeker als je hond gevaccineerd is. Geef je hond veel rust en laat ‘m uitzieken. Gebruik tijdens het uitlaten een tuigje in plaats van een halsband. Zo irriteer je de keel van je hond minder.
Maak je je zorgen of twijfel of je hond echt kennelhoest heeft? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Vergeet ook niet om andere hondeneigenaren in te lichten over de besmetting.
Worden de behandelkosten voor hoesten en kennelhoest vergoed?
Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.