Zo zit het met het trekgewicht van een elektrische auto

Steeds vaker ontstaan er vragen over het trekgewicht van een elektrische auto. Niet gek, aangezien Nederlanders er graag met de caravan op uit trekken. We staan er wereldwijd om bekend dat we dol zijn op kamperen. Het aantal caravans in Nederland is – zeker na de coronapandemie – flink gestegen. En niet alleen de hoeveelheid caravans stijgt in Nederland. Ook het gebruik van elektrische auto’s neemt behoorlijk toe. Maar, wat is het trekgewicht van een elektrische auto eigenlijk? Kan iedere auto zomaar een caravan hebben? We leggen je graag uit waar je op moet letten als je een elektrische auto hebt (of wilt) en op vakantie gaat met de caravan.

Trekgewicht en de elektrische auto: zo zat het eerst

Bij het ontwikkelen van de eerste elektrische auto, werd niet zozeer gelet op het trekgewicht. Hoewel sommige elektrische auto’s technisch gezien wel geschikt waren om een caravan te trekken, kozen veel autofabrikanten ervoor om geen goedkeuring voor trekgewicht aan te vragen. Het betaalbaar maken van elektrische auto’s was bijvoorbeeld belangrijker. Ook waren veel accu’s nog niet goed genoeg om langere tijd een aanhanger te kunnen trekken. 

Caravan trekken met een elektrische auto? Wees verzekerd van een goedkeuring

Heb je een oudere – of wat kleinere – elektrische auto? Dan mag ‘ie waarschijnlijk geen aanhanger trekken. Denk bijvoorbeeld aan een Tesla Model S of Volkswagen ID.3. Maar dat geldt niet voor alle elektrische auto’s. Sommige auto’s zijn best geschikt om een aanhanger of caravan te trekken, maar missen de aangevraagde goedkeuring daarvoor. Als je het idee hebt dat jouw auto wel geschikt is, dan kun je daarvoor een beoordeling bij de RDW aanvragen. De RDW kan opnieuw beoordelen of jouw elektrische auto een aanhanger of caravan mag en kan trekken.  

Het goede nieuws is: de ontwikkeling van elektrische auto’s gaat heel snel. Daarom zijn er inmiddels veel elektrische auto’s die wél een goedgekeurd maximaal trekgewicht hebben voor een aanhanger of caravan. 

Welke elektrische auto kan een caravan trekken?

Koop je binnenkort een elektrische auto? Dan vraag je je misschien af: welke elektrische auto kan een caravan trekken? Let goed op het maximale trekgewicht van de elektrische auto als je een caravan wilt trekken. Sommige elektrische – vaak kleinere en lichtere – auto’s kunnen maximaal 500 kilo trekken. Er bestaan ook elektrische auto’s die tot 2.500 kilo kunnen trekken. Wil je een caravan trekken met een elektrische auto? Dan is het belangrijk dat je het gewicht van je caravan weet. Het trekgewicht van de elektrische auto van nu is vaak zo’n 1000 kilo. Check dus goed of je de caravan mag trekken met een elektrische auto als hij beladen is met spullen.  

Wil je een zwaardere en grotere caravan trekken met je elektrische auto? Er bestaan gelukkig ook elektrische auto’s die een stuk meer mogen trekken. Een stuk duurder zijn ze wel. Ben je op zoek naar een auto die tot 2.500 kilo kan trekken? Dan kun je bijvoorbeeld uit de voeten met een Tesla Model X of een BMW iX. Een elektrische auto met een trekgewicht van 1.500 tot 1.800 kilo zijn onder andere een Polestar 2, Hyundai IONIQ 5 of een Volvo XC40 Twin Pure Electric.  

Elektrische auto en een aanhanger

Heb je geen caravan en wil je je elektrische auto alleen gebruiken om af en toe een aanhanger te trekken? Dan kun je kiezen voor een elektrische auto met een lager trekgewicht. Om een aanhanger te kunnen trekken, is een trekgewicht van 500 kilo voldoende. Bijna iedere elektrische auto van nu heeft standaard een trekgewicht van 500 kilo of hoger. Een MG5 Electric mag bijvoorbeeld tot 500 kilo trekken en een BMW iX3 of Lexus RZ 450e tot 750 kilo. 

Koop je een elektrische auto met trekgewicht? Let hierop

Houd in gedachten dat een elektrische auto met caravan of aanhanger zo’n 30 tot 50% meer energie verbruikt. Wil je met de caravan op vakantie? Dan zul je dus vaker laadpauzes moeten inlassen. Het trekgewicht van een elektrische auto verschilt per model, maar ook per uitvoering. Kijk bijvoorbeeld naar het vermogen van de accu. 

Heb jij het juiste rijbewijs om een aanhanger te trekken?

Tot slot; elektrische auto’s zijn een stuk zwaarder dan benzineauto's bijvoorbeeld. Dat komt onder andere door de zware accu. Heb je een rijbewijs B? Dan mag het totale, maximale gewicht van de auto én de aanhanger niet meer dan 3.500 kilo zijn. Is het maximale gewicht hoger? Dan zul je je rijbewijs BE moeten halen. Door de zwaarte van een elektrische auto zit je sneller aan 3.500 kilo. Je kunt er ook voor kiezen om je rijbewijs B+ te halen. Dit rijbewijs zit tussen B en BE in. Een auto met aanhanger mag dan maximaal 4.250 kilo wegen. Let dus goed op het maximale gewicht van auto én aanhanger, voordat je een elektrische auto aanschaft. 

Ben je benieuwd naar welke elektrische auto welk trekgewicht heeft? Kijk dan eens op de website van Zero Emissie Rijden

Verzeker je caravan

Ga je vaak op pad met de caravan? Zorg dan dat 'ie goed verzekerd is. Met de OHRA Caravanverzekering verzeker jij je caravan zoals jij dat wilt.