Mistlampen van je auto: zo zet je ze aan

De wintermaanden zijn aangebroken, de dagen zijn korter en het weer is guurder. Grote kans dat je met je auto af en toe in een mistige omgeving rijdt. Tijd dus om de mistlampen van je auto aan te zetten! Toch zijn er een hoop bestuurders die niet weten hoe je de mistlampen van je auto aanzet. Waarom zijn mistlampen belangrijk en hoe zet je ze aan? Wij leggen het uit.

Waarom heeft je auto mistlampen?

Mist en autorijden is geen fijne combinatie. Je ziet vaak geen hand voor ogen en het is lastig om je voorganger te zien rijden. Om je zicht te verbeteren, schakel je je mistlampen in. De mistlampen van een auto schijnen onder de mist door op de weg, zodat je die beter kunt zien. Mistlampen aan de voorkant van je auto zijn niet verplicht, een mistlamp aan de achterkant wel. De meeste auto’s hebben één mistachterlicht aan de linkerkant van de auto. Zet in ieder geval nooit groot licht aan als het mistig is. Je kunt jezelf dan verblinden, omdat het licht weerkaatst in de mist. 

Wanneer doe je je mistlampen aan?

Je mag de mistlampen van je auto niet altijd gebruiken. De mistlampen aan de voorkant van je auto mag je alleen aanzetten als het zicht minder is dan 200 meter. De regel voor de mistlamp aan de achterkant is strenger. Die zet je alleen aan als het zicht minder is dan 50 meter. Gebruik je je mistlampen als dat niet nodig is? Dan kun je daarvoor een boete krijgen. Dus bedenk goed wanneer je ze aanzet. 

Mistlampen in je auto aanzetten? Let op dit symbool

Maar hoe zet je de mistlampen van je auto dan aan? Veel bestuurders weten niet hoe het symbool van de mistlampen eruit ziet. Het teken van de mistlamp van je auto zijn voor én achter anders.

Het teken van je mistlamp aan de voorkant

Het teken voor mistlampen voor is een lampteken, met aan de linkerkant schuine streepjes naar beneden met een kringeltje erdoorheen.

Het teken van je mistlamp aan de achterkant

Het teken voor de mistlampen aan de achterkant van je auto is een lampteken met rechte streepjes aan de rechterkant met een kringeltje erdoor heen.

Nieuwe auto’s en dimlichten

Nieuwere auto’s hebben niet altijd meer mistlampen aan de voorkant. Dat komt omdat de dimlichtverlichting van veel betere kwaliteit is geworden. Vaak kun je in nieuwere auto’s de autoverlichting op automatisch zetten. Dat betekent dat de dimlichten – de normale autolichten voor in het donker – automatisch aangaan zodra het donker wordt. Overdag rijd je dan met dagrijverlichting. Houd in de gaten dat je de dimlichten handmatig moet aanzetten als het mistig wordt en nog niet donker is. De sensor detecteert namelijk geen mist en met alleen dagrijverlichting zie je dan niet veel. 

Natuurlijk wil je zo zichtbaar mogelijk zijn voor andere weggebruikers als het mistig is. Weet hoe je de mistlampen van je auto kunt vinden, zodat je ze kunt gebruiken als dat nodig is!