Vind de perfecte fietsendrager voor op je auto

Met een fietsendrager op de auto vervoer je fietsen makkelijk en veilig. Onmisbaar voor een weekendje fietsen op de Veluwe of een fietsvakantie in het zuiden van het land. Wat betreft de soorten zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo heb je fietsdragers speciaal voor elektrische fietsen, simpele fietsendragers of fietsendragers waar je geen trekhaak voor nodig hebt. Welke fietsendrager past bij jou?

Een fietsendrager op de trekhaak van de auto

Waarschijnlijk de meest bekende fietsendrager; eentje die je monteert op de trekhaak van je auto. Een fietsendrager op de trekhaak is over het algemeen erg stevig en kan veel gewicht dragen. Maar let op: niet iedere fietsendrager op de trekhaak heeft dezelfde draagkracht. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een fietsendrager om elektrische fietsen op je auto te vervoeren? Zoek dan eentje die het gewicht van jouw elektrische fiets(en) kan dragen. 

En niet onbelangrijk: houd de kogeldruk van je trekhaak – ook wel de kogel genoemd – in de gaten. De kogeldruk minus het gewicht van de fietsendrager op de auto vertelt je hoeveel gewicht je nog op de drager kunt zetten. Stel, er blijft 60 kilo over. Dan kun je twee elektrische fietsen van 30 kilo per stuk meenemen.  

Een fietsendrager op de auto zonder trekhaak

Een fietsendrager op de auto bevestigen, kan ook zonder trekhaak. Je gebruikt er dan één die geschikt is voor de achterklep. Het voordeel van een fietsendrager op een auto zonder trekhaak: hij is een stuk goedkoper dan modellen voor op de trekhaak. De nadelen: deze fietsendrager kan een stuk minder gewicht dragen. Maar hij is ook minder stevig en is vaak niet universeel. Dat betekent dat ‘ie niet geschikt is voor iedere auto. Een fietsendrager zonder bevestiging op de trekhaak is geschikt om bijvoorbeeld even snel een fiets op te halen ergens. Of om gewone fietsen mee op vakantie te nemen. Voor een elektrische fiets kies je liever een fietsendrager op een trekhaak. 

Pas op je snelheid met een fietsendrager op de auto

Een fietsendrager op de auto mét fietsen vangt meer wind dan normaal. Daarom is het goed om een beetje op je snelheid te letten als je autorijdt met een fietsendrager. Er is geen wettelijke maximum snelheid bepaald voor auto’s met fietsendragers. In principe mag je je dus gewoon houden aan de maximumsnelheid. Soms geeft een fabrikant wel een adviessnelheid aan. Bepaal welke snelheid jij prettig vindt of vraag advies over de aanbevolen snelheid aan de fabrikant van de fietsendrager. 

Fietsendrager voor op de auto kopen? Laat je adviseren

Zoveel fietsen, zoveel fietsendragers. Er zijn ontelbaar veel soorten te vinden. Zo kun je je fiets ook op het dak kwijt en zijn er bijvoorbeeld speciale fietsendragers voor racefietsen. Sta jij op het punt om een fietsendrager voor je auto te kopen? Ga langs bij een expert en laat je adviseren. Zo fiets jij binnenkort overal waar jij maar wilt!