Autobanden oppompen

Heb je het idee dat je autobanden niet meer goed opgepompt zijn? Dan is het verstandig om in actie te komen. Hier lees je alles over het oppompen van autobanden. Check hoe je voor de juiste bandenspanning zorgt en bekijk ook de handige tips voor onderweg. 

Waarom is het belangrijk om autobanden op te pompen? 

Een goede bandenspanning is belangrijk. Het zorgt voor een gelijkmatige slijtage van de banden en je hebt tijdens het autorijden meer grip op de weg. En wist je dat goed opgepompte banden zorgen voor een efficiënt brandstofverbruik en het risico op klapbanden verminderen? Dus dat betekent besparen op brandstof én meer veiligheid!  

Hoe vaak pomp je de banden van je auto op? 

Wij raden aan om minstens 1 keer per maand de bandenspanning te controleren en als het nodig is aan te passen. Er zijn meerdere zaken van invloed op de bandenspanning. Denk aan temperatuurwisselingen en de rijomstandigheden. Daarom zijn regelmatige controles belangrijk om veilig te blijven rijden.

Hoe pomp je autobanden op? 

Controleer de bandenspanning 

Het is belangrijk om eerst de bandenspanning te controleren. Bekijk het instructieboekje van je auto of lees in de deurstijl of tankdop de geadviseerde bandenspanning. Deze informatie verschilt per type auto en banden. 

Zorg voor een betrouwbare autobandenpomp 

Zorg ervoor dat je een betrouwbare bandenpomp bij de hand hebt. Dit kan een draagbare compressor zijn die op de sigarettenaansteker van je auto wordt aangesloten of een traditionele pomp bij een tankstation. 

Sluit de pomp aan en pompen maar  

Sluit de pomp aan op het ventiel van de band en pomp langzaam lucht in de band terwijl je de bandenspanning controleert met de meter. Stop met oppompen tot je de juiste bandenspanning hebt. 

Controleer de bandenspanning opnieuw 

Als je alle banden hebt opgepompt, controleer je de bandenspanning opnieuw om er zeker van te zijn dat deze goed is. 

Autobanden te hard opgepompt

Stel je hebt net de banden van je auto opgepompt, maar dan ontdek je ineens dat ze iets te hard zijn opgepompt. Geen paniek! Kan gebeuren. Het belangrijkste is dan om snel actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat je auto weer veilig de weg op kan en dat je banden in goede conditie blijven.  

Laat lucht ontsnappen 

Gebruik een bandendrukmeter om de huidige bandenspanning te controleren. Als de bandenspanning hoger is dan de geadviseerde druk, laat dan voorzichtig lucht ontsnappen door het ventiel kort in te drukken. Doe dit langzaam en controleer regelmatig de bandenspanning om te voorkomen dat je te veel lucht laat ontsnappen. 

Controleer de bandenspanning opnieuw 

Als je de banden opnieuw hebt afgesteld, controleer je de bandenspanning opnieuw met een bandendrukmeter om er zeker van te zijn dat deze gelijk is aan de geadviseerde druk voor jouw auto. 

Is het erg als de autobanden te hard zijn opgepompt?

Het is niet verstandig. Je banden zullen sneller slijten en daardoor minder lang meegaan. Ook hebben banden die te hard zijn opgepompt, minder contact met de weg, waardoor je minder grip op de weg hebt. Een onjuiste bandenspanning kan ook het remmen van je auto beïnvloeden. 

Handige tips voor het oppompen van autobanden 

  • Controleer de bandenspanning wanneer de banden koud zijn, het liefst voordat je gaat rijden. 
  • Houd ​​bij het bepalen van de juiste bandenspanning rekening met het gewicht dat je auto draagt. 
  • Zorg ervoor dat het ventiel goed dicht is na het oppompen om luchtverlies te voorkomen. 
  • Gebruik een draagbare bandenspanningsmeter om onderweg regelmatig de bandenspanning te controleren. 

Veilig de weg op met OHRA 

Wil je meer informatie over veilig op weg met de auto? OHRA geeft je graag meer tips en helpt je met een autoverzekering die helemaal bij jou past. Bereken je premie direct online!