Autosleutel kwijt? Dit kun je doen

Je bent aan de late kant voor je afspraak, schiet in je schoenen en trekt je jas van de kapstok. Snel haast je je naar je auto. Je voelt in je zakken. Dat is gek; geen autosleutels. Je zoekt verder, maar zonder resultaat. Je autosleutel is kwijt. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Wat moet je doen als je je autosleutel kwijt bent? Aan welke kosten moet je denken? En worden de kosten eigenlijk wel vergoed?

Autosleutel kwijt? Gebruik je reservesleutel

Ben je je autosleutel niet eerder kwijtgeraakt, dan heb je waarschijnlijk een reservesleutel. Zorg dat je deze altijd bewaart op een plek die je onthoudt. Wel zo handig. Leg hem daarna wel weer op deze plek terug. Het voordeel van een reservesleutel is dat je makkelijk een nieuwe sleutel kunt laten bijmaken. Dit kan bij een autodealer of een sleutelmaker. Zo heb je gauw weer een normale autosleutel én reservesleutel. 

Autosleutel kwijt, maar geen reservesleutel?

Is je autosleutel kwijt en heb je geen reservesleutel? Dan heb je een probleem. Wat je dan het beste kunt doen, is je autodealer bellen. Die stuurt vervolgens iemand naar je toe om de auto, met speciale apparatuur, te openen. Ook kan een autodealer een extra autosleutel bestellen. Is dit niet mogelijk, dan kun je de sloten van je auto laten vervangen. Een nieuwe autosleutel kost natuurlijk geld. Hoeveel dat is, hangt af van de leeftijd van je auto en het merk. Oudere auto’s kun je vaak niet openen met een autosleutel met afstandsbediening. Voor een eenvoudige sleutel betaal je een paar tientjes. Voor een sleutel met afstandsbediening kunnen de kosten oplopen tot honderden euro’s. 

Autosleutel kwijt? Check je verzekering

Is je autosleutel kwijt, check dan je verzekering of deze kosten (deels) worden vergoed. Of je verzekering de kosten van een nieuwe sleutel of nieuwe sloten vergoedt, hangt af van het type verzekering die je voor je auto hebt afgesloten. 

Is je autosleutel gestolen?

Een WA Plus of All-Risk verzekering vergoedt de kosten in sommige gevallen wel, bijvoorbeeld als de autosleutel gestolen is. Verklein de kans op diefstal door je autosleutel altijd op een veilige plek te bewaren. Laat je sleutel niet onbeheerd achter in de auto terwijl je snel een pakket afgeeft. Check altijd je polis om zeker te weten wat je verzekering vergoedt. 

Check ook je inboedelverzekering

Zijn er sporen van inbraak in huis? En is je autosleutel meegenomen? Vraag dan bij je inboedelverzekering na of dit soort kosten worden gedekt. Wel is er vaak een maximale vergoeding aan verbonden. Deze vind je in je polis. Of vraag het na bij je verzekeraar. 

Het kwijtraken van je autosleutel kan dus best wat gedoe geven. Zoveel mogelijk proberen te voorkomen dus! Hoe zorgvuldiger je omgaat met je autosleutel, hoe kleiner de kans op kwijtraken of diefstal.