Zichtbaar verzekerd met de Europese zorgpas

Een maandje backpacken, een surf- of sneeuwvakantie met vrienden. Een romantisch weekendje Ardennen of goedkoop tanken in Duitsland; alles bij elkaar opgeteld bevind je je best vaak buiten de Nederlandse grenzen. En hoewel we niet in doemscenario’s willen denken zit een ongeluk nu eenmaal in een klein hoekje. Het kan een flinke domper voor je trip betekenen, helemaal als je de kosten zelf moet voorschieten en daarmee je zuurverdiende vakantiebudget opgeslokt wordt. Met een Europese zorgpas op zak kan je ongelukken niet voorkomen maar het zorgt er wél voor dat je meestal geen gedoe hebt met betalingen voor je zorg in het buitenland.

Automatisch gedeclareerd

Met de Europese zorgpas, ook wel de European Health Insurance Card (EHIC), toon je in het buitenland aan dat je verzekerd bent in Nederland. Deze pas is handig voor iedereen die regelmatig de grens overgaat. Mocht het zo zijn dat je plots zorg nodig hebt in het buitenland, dan worden de gemaakte kosten direct gedeclareerd aan je zorgverzekeraar. Het kan voorkomen dat mensen zonder Europese zorgpas de kosten eerst moeten voorschieten om het vervolgens zelf te declareren. Heel vervelend als dat betekent dat daarmee je bankrekening op dag 2 van je vakantie al leeg is en je het thuisfront moet vragen om een bijdrage.

Hoe werkt het?

De gemaakte kosten worden vergoed volgens de regels van het land waar je bent. Het eigen risico is niet geldig als de zorgverlener je Europese zorgpas accepteert. Als er in het land waar je bent een eigen bijdrage geldt voor de zorg die je ontvangt, dan moet je die wel zelf direct betalen. Die zou je vervolgens kunnen declareren vanuit je aanvullende verzekering of reisverzekering als je die hebt.

Je Europese zorgpas is net als je Nederlandse zorgpas persoonsgebonden. Alleen jij kunt er gebruik van maken. De voorwaarden van de EHIC gelden alleen bij noodzakelijke hulp als je tijdelijk in het buitenland verblijft. Dus niet als je in het buitenland woont of als je naar het buitenland gaat voor een geplande behandeling.

Heb jij hem al?

Heb jij geen Europese zorgpas dan is deze makkelijk en gratis aan te vragen voor OHRA-verzekerden in Mijn OHRA Zorgverzekering. De pas is 5 jaar geldig en kan gebruikt worden in deze landen.