Op vakantie met je elektrische auto. Zo voorkom je laadstress.

Ik ga op vakantie en neem mee: een elektrische auto. Groen idee en het kan tegenwoordig prima! Het netwerk van laadpalen in Europa groeit. En steeds meer elektrische auto’s kunnen een caravan trekken of een fietsenrek of dakkoffer dragen. Op vakantie met een elektrische auto vraagt nog wel om een goede voorbereiding. Wij helpen je op weg!

Even opladen

Ga je met de elektrische auto op vakantie, dan betekent dit iets voor je route. Want om een lege accu en laadpaalstress te voorkomen, wil je regelmatig langs een oplaadpunt rijden. En dan is het goed om te weten waar die palen precies staan. Houd er ook rekening mee dat het in vakantietijd druk kan zijn bij de laadpalen langs de populaire routes. Gelukkig heb je vakantie en kun je tijdens het wachten zelf ook even opladen.

Werkt je laadpas overal?

Rij je langere stukken dan gebruik je een laadpas om je auto onderweg op te laden. In Nederland gaat dat goed, maar over de grens werken lang niet alle laadpassen. Check daarom bij je aanbieder in welke landen je jouw pas kunt gebruiken en of je je pas bijvoorbeeld nog moet activeren. Wat uitzoekwerk vooraf voorkomt vertraging en vooral frustratie. Gouden tip: neem een extra laadpasje mee van een internationale aanbieder. Zo sta je niet voor paal bij een laadpaal.

Check je stekker

Nog een punt van aandacht is de stekkeraansluiting van jouw elektrische auto. In heel Europa zou je bij elk laadstation terecht moeten kunnen met een type-2-stekker, ook wel bekend als de 'Mennekes'. Je herkent hem aan de 7 contactpunten. Met deze Mennekes zit je dus meestal goed.

Maar in Italië en Frankrijk was lange tijd type 3 de standaard stekker en er zijn daar nog plekken waar de aansluitingen niet vervangen zijn. Het is dan ook slim om een kabel met type-3-stekker of een verloopstuk mee te nemen als je naar deze landen op vakantie gaat met een elektrische auto.

Lege accu?

Wat als je onderweg bent en je accu bijna leeg is? Het beruchte wandeltochtje met de jerrycan is voor jou als stekkerrijder verleden tijd. Maar wat kun je wel doen? Als eerste is het slim om thuis alvast een app te installeren die je snel naar de dichtstbijzijnde laadpunten brengt.

Mocht er geen laadstation in de buurt zijn, dan kun je hulpdiensten inschakelen die je komen helpen met een snellader of je auto naar het dichtstbijzijnde laadpunt slepen. Zorg dus dat je die nummers bij de hand hebt. En dat je telefoon wél een volle accu heeft!

Twijfel? Ruil je auto

Heb je een elektrische auto, maar wil je onderweg liever geen geplande tussenstops? Wellicht kun je voor een paar weken van auto ruilen met je zus of je buren. Zij maken thuis dan schone kilometers en jij kunt op vakantie overal tanken. Prima alternatief! En met de leenautoverzekering van OHRA  regel je dit heel gemakkelijk en goed. Zo wissel je met een gerust hart van auto.

Geen laadstress én je vakantie zelf

Je weet nu hoe je laadstress onderweg kunt voorkomen. Dat is al een hele zorg minder! Maar er kan nog van alles gebeuren op vakantie. Gestolen kostbare spullen, schade aan je accommodatie of kampeeruitrusting of misschien word je wel flink ziek. Dan is een reisverzekering zeker geen overbodige luxe. Bij OHRA sluit je je reisverzekering al binnen een paar minuten af. Zo ga je met een goed gevoel op reis!

Fijne vakantie en hopelijk kom je lekker opgeladen terug!