Check je vaccinaties, ga goed beschermd op reis

Heb jij een verre reis gepland en ga je naar een warm, tropisch land? Check dan of je je extra moet beschermen tegen infectieziekten. Doe je dat niet, dan is de kans aanwezig dat je een ziekte oploopt. Zo kan je bijvoorbeeld door een Hepatitis A besmetting weken tot maanden ziek zijn. Ook een eenvoudige muggensteek kan grote gevolgen hebben. Het advies voor vaccinaties verschilt per land. Wist je dat je ook al vaccinaties nodig hebt als je op vakantie gaat naar Turkije of Noord-Afrika?

Welke vaccinaties heb je nodig

Bij de GGD kun je altijd terecht voor advies welke vaccinaties en pillen jij nodig hebt voor het land van jouw bestemming. Er zijn ook huisartsen die advies geven en vaccineren, maar dan alleen voor eigen patiënten. Je kunt het beste 6 tot 8 weken voor je vertrek een afspraak maken voor een inenting. Dan ben je zeker op tijd. Als alles geregeld is kan je voorpret echt beginnen.

Dicht bij huis ook vaccinaties nodig?

Vooral bij vakanties rond het Middelandse Zeegebied gaan veel mensen onvoldoende beschermd op reis. In landen als Turkije, Egypte, Tunesië en Marokko heb je een verhoogd risico op hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Ook wordt in deze landen een vaccinatie voor DTP (difterie, tetanus en polio) aanbevolen

Vergoeding vaccinaties in aanvullende verzekering

Heb jij je vakantie gepland? Check dan altijd of je je extra moet beschermen tegen infectieziekten. Ben je aanvullend verzekerd, dan is de kans groot dat je een vergoeding voor vaccinaties krijgt. Dat is per verzekeraar en aanvullende verzekering verschillend. Worden jouw vaccinaties vergoed? Fijn, dan heb je ook iets aan je aanvullende verzekering als je niet ziek bent. Heb je geen aanvullende verzekering, dan kun je soms via je zorgverzekering wel korting op vaccinaties krijgen.

Ook interessant voor jou

Vliegen met alleen handbagage?

Dit mag je meenemen.

Negatief reisadvies

Wat nu?

Medische zorg in het buitenland

Zo zit het met je zorgverzekering.