Motorvakantie gepland? 8 tips voor beginners

Heb jij binnenkort een motorvakantie op de planning staan? Tijd om plannen te maken! Is dit je eerste motorvakantie? Dan helpen we je graag met onze tips voor een motorvakantie voor beginners. Zo ga je goed voorbereid op reis!

1. Ga niet gelijk te ver weg 

Ga je voor het eerst met de motor op motorvakantie? Ga dan niet meteen te ver weg. Reis naar België of Duitsland of probeer bijvoorbeeld eerst Nederland een keertje uit. Zo rijd je makkelijk en snel terug naar huis als dat nodig is. Misschien ben je iets vergeten of bevalt het toch niet zo goed. Niet prettig als je dan in Zuid-Frankrijk zit. Bevalt je eerste motorvakantie goed? Dan ligt heel Europa aan je voeten. 

2. Investeer in goede motorkleding

Een goede bescherming tijdens het motorrijden is voor elke motorvakantie een must. Het dragen van motorkleding in Nederland mag dan niet verplicht zijn, verstandig is het natuurlijk wel. Helemaal als je langere stukken achter elkaar gaat rijden, in gebieden die je nog niet kent. Draag beschermende motorkleding, handschoenen, een goedgekeurde helm en stevige schoenen of laarzen. 

3. Maak vrienden!

Ben je van plan om alleen op motorvakantie te gaan? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Stel je – als je daarvan houdt natuurlijk - open voor andere motorrijders tijdens je reis. Maak bijvoorbeeld eens een praatje of eet samen een maaltijd. Voor je het weet, heb je allerlei nieuwe motorvrienden erbij. Misschien ook handig voor een volgende motorvakantie. 

4. Ga nooit weg zonder opgeladen telefoon

Al kijk je je motor nog zo goed na voor je weggaat; motorpech voorkom je helaas niet altijd. Neem daarom altijd een opgeladen telefoon mee tijdens je motorvakantie. Niets vervelender dan stilstaan langs de weg, zonder dat je een hulpdienst kunt bellen.  

5. Bepaal van tevoren een route

Ben je een beginnende motorrijder? Misschien vind je het dan fijn om van tevoren een route uit te stippelen. Dat geeft je een beetje houvast tijdens je eerste motorvakantie. Je weet waar je terecht gaat komen en hoelang je op een plek verblijft. Sommige bestuurders – ook beginners - vinden dit overigens helemaal niet fijn. Kijk vooral wat je zelf prettig vindt en welk soort motorvakantie jouw voorkeur heeft. 

6. Neem genoeg pauzes

Moet je een lang stuk achter elkaar rijden? Neem dan genoeg pauzes, zeker als je nog een beginnende motorrijder bent. Het liefst stop je na iedere anderhalf uur even. Rijd je naar het buitenland, dan kom je op allerlei wegen die je nog niet kent. Dat kan best vermoeiend zijn. Door af en toe even uit te rusten, komt je concentratie weer terug en kun je na zo’n 20 minuten weer verder. Zo rijd je zo veilig mogelijk lange afstanden.  

7. Kijk je motor na voor je weggaat

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het liefst voorkom je dat natuurlijk. Wees er daarom zeker van dat je motor in orde is tijdens je motorvakantie. Kijk ‘m voor vertrek helemaal na en vervang onderdelen als dat nodig is. Kun je dat niet zelf? Laat er dan een motorzaak naar kijken. Veiligheid staat altijd voorop tijdens een motorvakantie!  

8. Sluit een reisverzekering af

Een motorverzekering heb je natuurlijk al, maar ook een reisverzekering is tijdens je motorvakantie niet overbodig. Stel dat je bagage tijdens de vakantie wordt gestolen of dat je ernstig ziek wordt. Fijn als je je geen zorgen hoeft te maken over de extra kosten daarvoor. Met de OHRA Reisverzekering ben je altijd goed verzekerd, waar je ook heen gaat.  

Fijne motorvakantie!