Is motorkleding verplicht tijdens het motorrijden?

Wil jij binnenkort je motorrijbewijs halen? Dan vraag je je misschien af: is motorkleding verplicht tijdens het motorrijden? Daar kunnen we kort over zijn: nee. Hoewel je het misschien niet verwacht, is motorkleding in Nederland niet verplicht. Alleen tijdens lessen en het praktijkexamen ben je verplicht om beschermende kleding te dragen. Slim is het dragen van motorkleding natuurlijk wel. Hoe beter je beschermd bent tijdens het motorrijden, hoe minder kans op verwondingen als je valt. Welke kleding kun je het beste dragen en gelden in heel Europa dezelfde regels? En is een helm eigenlijk wel verplicht?

Is een helm verplicht tijdens het motorrijden?

Motorkleding mag dan niet verplicht zijn in Nederland, een goedgekeurde motorhelm is dat wel. Het is dan ook verplicht om een helm te dragen met een ECE-label. Dat geldt niet alleen voor motorrijden in Nederland, maar voor heel Europa. ECE is namelijk een Europees keurmerk dat wereldwijd gebruikt wordt. Lange tijd was ECE 22.05 de norm voor een veilige en goedgekeurde helm, maar vanaf 2023 zijn fabrikanten verplicht om helmen te produceren met een ECE 22.06 keurmerk. Houd er ook rekening mee dat een helm geen eeuwig leven heeft. Afhankelijk van het materiaal, kun je een helm 3, 5 of 10 jaar gebruiken. En ben je een keer gevallen? Dan moet je je helm sowieso vervangen. Een helm is gemaakt om één keer mee te vallen. 

Welke motorkleding geeft de beste bescherming?

Hoewel motorkleding niet verplicht is, is beschermende kleding tijdens het motorrijden natuurlijk wel heel verstandig. Goede motorkleding zorgt voor extra bescherming op kwetsbare delen van je lichaam als je valt. Denk bijvoorbeeld aan je ellebogen, schouders, heupen en knieën. Koop je voor het eerst motorkleding? Bezoek dan een winkel waar je kunt passen. Voor de beste bescherming is het belangrijk dat de kleding als gegoten zit. Ook bestaat er verschil tussen winter- en zomerkleding. Kijk goed wat voor jou belangrijk is en zorg dat je goed beschermd de motor op gaat. 

Is motorkleding verplicht in het buitenland?

Houd je van toertochten op de motor? Dan breng je misschien regelmatig een bezoekje aan het buitenland. Maar wat zijn de regels voor motorkleding eigenlijk in het buitenland? Is motorkleding en een helm daar verplicht?

Motorkleding verplicht in Duitsland?

Voor het dragen van motorkleding gelden in Duitsland dezelfde regels als in Nederland. Het dragen van beschermende motorkleding is niet verplicht. Een goedgekeurde helm daarentegen is dat wel. Ook voor een passagier. 

Motorkleding verplicht in Frankrijk?

In Frankrijk gelden strengere regels rondom het dragen van motorkleding. Motorkleding is daar niet verplicht, maar een helm en motorhandschoenen met een CE keurmerk wel. Ook is het in Frankrijk verplicht om een reflecterend hesje bij je te hebben. Deze moet je dragen als het slecht weer is of als je ’s nachts gaat rijden. 

Motorkleding verplicht in België?

België is één van de strengste landen in Europa als het aankomt op het dragen van motorkleding. Naast een helm, ben je namelijk verplicht om een jas met lange mouwen, een lange broek, handschoenen en laarzen of hoge schoenen te dragen tijdens het motorrijden. In België mag je bij een motorrijder dus geen blote enkels, armen, handen of benen zien. Ook hier is het verplicht om een reflecterend veiligheidshesje bij je te hebben. Zit er iemand bij je achterop de motor? Dan gelden daarvoor dezelfde regels als voor een bestuurder. 

Kortom, motorkleding is niet verplicht in Nederland en veel andere landen. Maar nogmaals, ga goed beschermd je motor op. Als motorrijder ben je altijd kwetsbaarder dan een automobilist. Bescherm jezelf, zodat je geen spijt krijgt als je een keer valt.