Met je motor tussen de file doorrijden. Mag dat eigenlijk?

Als automobilist heb je je er misschien wel eens aan geërgerd. Motorrijders die tussen de file doorrijden. Terwijl jij uren staat te wachten, vliegen zij al het stilstaand verkeer voorbij. Maar wist je dat rijden met je motor tussen de file door juist handig is? We leggen je uit waarom. 

Mag een motor inhalen in de file? 

Daar kunnen we kort over zijn. Ja, dat mag in Nederland. Vanaf 1991 is het in Nederland niet meer verboden om met een motor tussen de file door te rijden. Tenminste, als je met je motor tussen twee rijen auto’s doorrijdt. Inhalen via de vluchtstrook of andere wegdelen mag dan weer niet. Hoe gek het misschien ook klinkt voor automobilisten; ingehaald worden door motorrijders in de file heeft zo zijn voordelen. Ten eerste is het veiliger voor de motorrijder zelf. Motoren hebben geen airbags of kreukelzones, waardoor bijvoorbeeld een kop-staartbotsing gevaarlijk is. Ten tweede – en dat is ook voordelig voor automobilisten – wordt de file minder lang. 

Hoe mogen motoren tussen de file doorrijden?

Hoewel het niet meer verboden is om met je motor tussen de file door te rijden, gelden er wel een aantal gedragsregels. Op die manier blijft het verkeer zo veilig mogelijk voor motorrijders én automobilisten. Aan welke gedragsregels moeten motorrijders zich houden?

  • Zorg ervoor dat het verschil in snelheid niet meer dan 10 kilometer per uur is. Rijd op gepaste snelheid langs de auto’s, zodat automobilisten niet schrikken.
  • Blijf goed letten op het gedrag van automobilisten. 
  • Houd altijd voldoende afstand als je in een groep met motoren rijdt. Vuistregel is een afstand van twee auto’s.
  • Gebruik geen alarmlichten bij het rijden in de file. Gebruik deze alleen als er een file aankomt. 
  • Rijd alleen tussen twee rijen auto’s door, niet op andere wegdelen. 
  • Probeer niet achteraan een file te staan met je motor. Voeg zo snel mogelijk in tussen twee rijen auto’s. 
  • Rijdt het verkeer weer door? Voeg dan zo snel mogelijk in en gebruik je richtingaanwijzer. 

Rijdt een motor tussen de file door? Let ook op als automobilist

Als automobilist is het altijd goed om in het verkeer om je heen te kijken, maar tijdens een file kan een beetje extra opletten geen kwaad. Houd er rekening mee dat motorrijders je kunnen inhalen, ook aan de rechterkant. Check dus extra goed of je veilig een baan naar links of rechts kunt opschuiven. Probeer zoveel mogelijk in het midden van de rijstrook te rijden, zodat motoren makkelijk langs kunnen rijden. 

Motoren die tussen de file doorrijden: regels in het buitenland

De regels voor rijden met je motor tussen de file door zijn niet overal hetzelfde. In sommige landen mag je als motorrijder niet met je motor tússen de file doorrijden. In deze landen wordt daarvoor juist de vluchtstrook gebruikt. In andere landen zijn er helemaal geen regels. Ben je van plan binnenkort een tripje naar het buitenland te maken? Check dan altijd de verkeersregels van het land waar je naartoe reist.