Gebarentaal bij motorrijders? Leer én herken ze

Je herkent het vast wel. Motorrijders met eigen gebarentaal in het verkeer. Waarschijnlijk snap je daar als automobilist of beginnend motorrijder niet veel van. Dat is gelukkig ook niet altijd nodig, omdat de meeste gebaren voor motorrijders onderling zijn bedoeld. Toch is het handig om een aantal basisgebaren te herkennen. Sommige zijn namelijk wél bedoeld voor automobilisten. Krijg de basis onder de knie met deze snelcursus en leer gebarentaal onder motorrijders. Zo blijft het verkeer voor iedereen veilig en duidelijk.

Gebarentaal: motorrijders naar automobilisten

Sommige gebaren zijn dus wél bedoeld voor automobilisten. Handig om ze te herkennen als je achter het stuur in de auto zit. 

De ‘biker wave’

Motorrijders groeten elkaar op verschillende manieren. Het kan bijvoorbeeld een arm in de lucht of een arm opzij zijn. De meest bekende groet is de ‘biker wave’, bedacht door de bekende motorcoureur Barry Sheene. Wil je als motorrijder groeten zoals Barry dat deed in de jaren 70? Steek dan je linkerarm schuin naar beneden en vorm een ‘peace-teken’ met je wijs- en middelvinger. Ben je automobilist en zie je een motorrijder dit gebaar maken? Dan betekent dat dus niets anders dan een vriendelijke groet. 

Voetgebaar

Het welbekende ‘trapgebaar’ met de rechtervoet valt niet altijd in de smaak bij automobilisten. Hoewel motorrijders met dit gestrekte rechterbeen hun dankbaarheid uiten, wordt het gebaar door veel automobilisten als iets negatief gezien: een trap na. Gelukkig is dat dus niet zo en kun je met een gerust hart doorrijden.  

Gebarentaal: motorrijders naar motorrijders

Motorrijders onder elkaar hebben een eigen taal. Kom je een groep motorrijders tegen? Grote kans dat ze communiceren door middel van gebarentaal. Of je nu automobilist of motorrijder bent, het kan altijd handig zijn om te weten wat motorrijders onderling naar elkaar seinen. Hoe geef je iets aan als motorrijder? 

Volgen

Wil je als motorrijder dat andere motorrijders je volgen? Steek dan je linkerarm in de lucht en houd je handpalm naar voren gericht. 

Versnellen en vertragen

Wil je aan de rest van de groep aangeven dat iedereen moet versnellen? Steek dan je linkerarm naar links, houd je handpalm omhoog en beweeg je arm op en neer. Wil je juist vertragen? Houd dan je handpalm omlaag en maak dezelfde beweging. 

Gevaar

Dreigt er gevaar aan te komen en wil je je medebestuurders waarschuwen? Dat doe je met je hand of je voet. Gevaar op links? Dan wijs je er met je linkerarm naartoe. Is het gevaar rechts? Dan ‘wijs’ je het aan met je rechterbeen. 

Naar links of rechts

Wil je aan de groep laten weten welke kant je opgaat? Links geef je aan door je linkerarm uit te steken met je handpalm naar beneden. Ga je rechtsaf? Dan houd je je linkerarm gebogen in 90 graden omhoog en je maakt een vuist. 

Even stoppen of drinkpauze

Tijd voor een pauze? Maak met links een vuist en beweeg je arm kort op en neer. Wil je aangeven dat het om een drinkpauze gaat? Steek dan je duim op en beweeg die naar je mond. 

Ben je beginnend motorrijder? Zorg dan dat je de gebarentaal voor motorrijders kent. Zo rijd je gelijk veilig mee in een groep.