Je eerste motor kopen. Een checklist.

Het is zover! Je motorrijbewijs is binnen en je wilt je eerste motor kopen. Misschien ga je voor een mooie tweedehands of juist een splinternieuwe. Hoe dan ook, een goede motor uitkiezen is niet zo simpel als dat het lijkt. Want waar moet je op letten bij het kopen van je motor? Onze checklist helpt je op weg! 

1. Bepaal je budget en oriënteer je goed

Misschien wel het belangrijkste om te bepalen: je budget. Hoeveel wil je uitgeven aan je eerste motor? Wat je wilt besteden, is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere van het soort motorrijbewijs dat je hebt gehaald. Welk rijbewijs je hebt, heeft invloed op de motor die je mag rijden.

Voor beginnende motorrijders is het verstandig om een wat lichtere beginnersmotor te kopen, ook al heb je een rijbewijs voor een zwaardere motor gehaald. Je krijgt een motor pas echt goed onder controle door veel te rijden. En dat doe je pas na het behalen van je examen. Verdiep je daarom eerst in een wat lichtere motor. Denk ook goed na over de eisen die je aan je eerste motor wilt stellen. Wat vind jij belangrijk? 

2. Bepaal waar je je eerste motor voor gaat gebruiken

Waar je je motor voor gaat gebruiken, heeft ook invloed op de motor die je koopt. Ben je van plan om iedere dag op je motor te rijden? Bijvoorbeeld om naar je werk te gaan? Dan koop je waarschijnlijk een hele andere motor dan wanneer je van plan bent om vooral toertochten te rijden. Een tourbike heeft andere eigenschappen dan een allround motor. Bepaal voor je gaat zoeken wat je met je motor wilt doen. Zo kun je gerichter zoeken en beter filteren. 

3. Neem iemand mee als je gaat kijken

Neem altijd iemand mee als je bij een motor gaat kijken. Twee zien meer dan 1. Helemaal bij het kopen van je eerste motor kan het slim zijn om iemand mee te nemen die er echt verstand van heeft. Hoewel je zelf waarschijnlijk ook veel onderzoek hebt gedaan, kan het nooit kwaad om een expert mee te nemen. Laat diegene bijvoorbeeld kijken naar de technische aspecten van de motor. Ziet alles er goed uit? Zijn er geen onderdelen verroest?

Ben je met z’n tweeën, dan kan het slim zijn om één van de twee de verkoper te laten peilen. Ben je vrij om al je vragen te stellen? Geeft hij of zij goede antwoorden? Heb je een goed gevoel bij de verkoper?  

4. Maak áltijd een proefrit als je je eerste motor gaat kopen

Een belangrijk onderdeel van de checklist als je je eerste motor gaat kopen: maak altijd een proefrit. Ook als je nog niet precies weet welke motor je wilt kopen, kan dit echt helpen. Ervaar welke motoren jij lekker vindt rijden. Je komt er zo achter wat je belangrijk vindt aan een motor. Ben je enthousiast? Beoordeel dan ook eerlijk of de motor rijdt zoals die hoort te rijden. Werkt alles goed? Hoor je geen gekke geluiden? 

5. Vraag naar de onderhoudshistorie

Heel belangrijk: vraag altijd naar de onderhoudshistorie als je een tweedehands motor koopt. Koop je je eerste motor bijvoorbeeld bij een dealer? Dan is de onderhoudshistorie vaak in orde. Bij een particulier is dat niet altijd het geval. Probeer zoveel mogelijk aan de verkoper te vragen. Wat is er de afgelopen jaren vervangen? Welk onderhoud komt er binnenkort aan? Geeft de verkoper vage antwoorden? Dan weet je eigenlijk al genoeg. Tijd om verder te kijken.

6. Eerste motor kopen? Vergelijk, vergelijk, vergelijk

Tot slot, blijf vergelijken! Vergelijk online allerlei motoren, eigenschappen en prijzen met elkaar. Goed onderzoek doen is het halve werk. Een eerste motor kopen is heel bijzonder, maar staar je niet blind op de eerste motor van je dromen die je tegenkomt. Vergelijk, maak veel proefritten en bepaal wat je belangrijk vindt. Zo koop je uiteindelijk een eerste motor die perfect bij je past!

Ga goed voorbereid op pad

Een dag op pad met je motor is vrijheid, blijheid! En met een goede verzekering voor je motor ga je nét eventjes onbezorgder op weg. Kijk eens bij onze motorverzekering en bereken direct jouw premie!.