Achterop de motor? Dit moet je weten.

Samen rondtoeren op de motor is natuurlijk een stuk gezelliger dan alleen! Toch is motorrijden met een passagier nog best lastig. En achterop de motor zitten, oftewel passagier zijn, is ook zo makkelijk nog niet. Waar moeten jullie rekening mee houden en hoe rijd je zo veilig mogelijk met iemand achterop de motor? 

Achterop de motor: hier let je op als passagier

Passagier zijn achterop de motor lijkt misschien makkelijk, maar toch moet je sommige dingen wel even weten. Met deze tips spring jij veilig achterop.

1. Stap veilig op

Zoals je op een herenfiets stapt, zo stap je ook achterop de motor. Je zwaait je been dus over de motor heen als je opstapt. Zo blijft ‘ie het beste in balans en kun je makkelijk gaan zitten. Is de motor te hoog en lukt het niet om je been omhoog te krijgen? Gebruik dan de voetsteun (voor tijdens de rit) als opstapje. Doe dit alleen als je de bestuurder, die de motor vasthoudt, hebt gewaarschuwd. Een motor valt door zo’n soort opstap namelijk snel om. Het is belangrijk dat de bestuurder de motor extra goed vasthoudt. 

2. Beweeg mee en houd je goed vast

Is het opstappen gelukt? Tijd om op pad te gaan. Als je achterop de motor zit, is het belangrijk dat je goed meebeweegt met de beweging die de bestuurder maakt. Ga zo dicht mogelijk tegen de bestuurder aan zitten en klem je armen om haar of hem heen. Wil je ondertussen een beetje om je heen kijken? Houd je hoofd dan altijd aan de kant van de binnenbocht. Anders raakt de motor snel uit balans.   

3. Maak geen onverwachte bewegingen 

Elke beweging die je maakt, kan de motor uit de balans brengen. Maak daarom geen onverwachte bewegingen. Daarmee breng je jezelf en de bestuurder van de motor in gevaar. 

4. Ken de afspraken

Heb je nog nooit achterop een motor gezeten? Maak dan van tevoren communicatieafspraken met de bestuurder. Misschien heeft je helm bijvoorbeeld een systeem om met elkaar te communiceren. Is dat niet zo? Spreek dan iets anders af. Bepaal bijvoorbeeld samen wat je met tikken op de schouder bedoelt. Of dat een 'duim omhoog’ betekent dat alles goed gaat. 

Motorrijden met passagier: weet wat je doet

Motorrijden met z’n tweeën is echt anders dan alleen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de rit voor jullie allebei zo soepel mogelijk te laten verlopen. Want samen op pad is natuurlijk wel veel gezelliger.

  • Zorg ervoor dat je de passagier een goede helm geeft.  
  • Rem niet te hard en geef niet te hard gas. Zo knalt de persoon achterop de motor niet steeds met haar of zijn helm tegen jouw helm aan.
  • Ken de afspraken die je samen met degene achterop de motor hebt gemaakt en communiceer duidelijk. 
  • Probeer zo soepel mogelijk te schakelen. 

Ben je niet gewend aan motorrijden met een passagier of heb je als passagier nog nooit achterop de motor gezeten? Dan kan het geen kwaad om een beetje te oefenen in een rustig gebied. Wen aan elkaar, oefen wat bochten en kijk of alles goed voelt. 

Hebben jullie er beide vertrouwen in? Toeren maar en een fijne rit samen!