Sphynx kat kopen

Je wilt een kat kopen en houdt wel van een bijzonder dier. Misschien is de sphynx kat dan iets voor jou. We vertellen je graag meer over deze bijzondere kat.

Wat is de prijs van een sphynx kat?

De sphynx is een raskat die je het beste kunt kopen bij een goede . De prijs die je betaalt voor een sphynx kat ligt tussen de € 750,- en € 1.200,-. Vraag bij de rasvereniging even na welke fokkers geschikt zijn. Zo worden sphynx katten van een goede cattery met veel aandacht voor gezondheid gefokt. En dat is van belang, dit ras kent veel aandoeningen. Verdiep je vooraf ook in de kosten voor de voeding en verzorging van je nieuwe huisdier.

Wat zijn de kenmerken van een sphynx kat?

De sphynx is een middelgrote kat die tussen de 3,5 en 5 kilo weegt. Zijn huid is een beetje gerimpeld. De shynx is slank maar gespierd. Hij lijkt een beetje op de katten uit het Oude Egypte. Zijn hoofdje is driehoekig en door zijn rimpels heeft hij veel uitdrukking in zijn snoet.  

De sphynx is kaal maar kan verschillende kleuren hebben, zelfs een patroon. En met zijn donshaartjes op zijn verder naakte huid, voelt dit katje een beetje aan als een perzik.

Het karakter van een sphynx

Deze raskat is lekker actief en speelt het liefst de hele dag. Hij is aardig voor jou, maar houdt er zelf ook van om verwend te worden. De sphynx kat is dol op jouw aandacht en kan wat dat betreft zelfs wat bezitterig zijn. Het is een slimme en onafhankelijke kat die zich makkelijk aanpast.

Welk baasje past bij een sphynx kat?

De sphynx kat houdt van aandacht. Door zijn kaalheid heeft hij veel verzorging nodig en is hij kwetsbaar voor de kou. Een gezellig, warm huis of appartement en gezelschap is dus een vereiste. Andere katten of honden vindt hij geen probleem. Deze kat is erg sociaal. 

Zo houd je een sphynx gezond

Omdat de sphynx kat alleen wat donshaartjes heeft, moet je zijn huid extra goed verzorgen. Hij heeft geen vacht die de talg opneemt, dus die blijft op zijn huid liggen. Doe hem daarom regelmatig in bad of maak hem schoon met een washandje. Dat vindt je sphynx niet per se leuk maar het is wel beter voor hem. En ook voor jou, want zo geeft zijn vettige huid niet af op jouw meubels of kleren. Bovendien is de sphynx gevoellig voor huidaandoeningen, zoals schimmelinfecties. Voor de behandeling hiervan moet hij ook gewassen worden met speciale middeltjes. Zorg er dus voor dat hij vanaf jonge leeftijd gewend raakt aan een badje. Houd je sphynx kat ook uit de zon, anders kan hij verbranden. En maak tot slot zijn oren regelmatig schoon, want dit diertje heeft veel last van oorsmeer.

De voeding van je sphynx kat

Geef je sphynx kat goede voeding vol proteïnen. Goede voeding is vanzelfsprekend van belang voor alle katten. Om overgewicht en alle gevolgen daarvan te voorkomen, weeg je de hoeveelheid voeding per dag af. De aanbevolen hoeveelheden staan op de verpakking van de voeding en zijn afhankelijk van de mate van activiteit. Voor de sphynx geldt dat hij wat meer energie nodig heeft voor het warm houden van zijn lichaam en dus misschien wat meer voeding nodig heeft. 

Wanneer ga je met je sphynx kat naar de dierenarts?

In zijn eerste levensjaar ga je met je sphynx wat vaker naar de dierenarts voor de nodige gezondheidscontroles en de vaccinaties. Daarna zal de dierenarts jou en je kat ieder jaar oproepen voor de booster en gezondheidscontroles. En misschien wil je je kater of poes laten castreren of steriliseren. Je dierenarts zal bij een bezoek alert zijn op onder andere huid- en hartproblemen, zoals de hartaandoening HCM. 

Bovendien is de sphynx gevoelig voor gebitsproblemen. Op jonge leeftijd kunnen pijnlijke ontstekingen in de mond voorkomen. Naarmate de kat ouder wordt, kan tandplak en tandsteen zorgen voor onder andere ontstoken tandvlees en parodontitis.  

Ook nierproblemen, zoals nierfalen, komen bij veel katten voor. Bijvoorbeeld na het eten van iets giftigs of na problemen met de blaas. Nierfalen kan ook geleidelijk ontstaan. De dierenarts zal een bloedonderzoek en urineonderzoek uitvoeren en mogelijk ook een echo en bloeddrukmeting voorstellen. Tijdig behandelen door middel van  medicatie en aangepaste voeding is noodzakelijk! 

Laat je beestje dus regelmatig controleren. Kwijlt je kat? Wordt hij steeds dunner? Drinkt en plast hij heel veel of juist weinig? Moet je kat overgeven? Stinkt hij uit zijn mond? Wacht dan niet en ga naar de dierenarts! 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De medische kosten hangen af van de behandeling, maar de rekening kan aardig oplopen. Gelukkig kun je je sphynx kat verzekeren. Afhankelijk van de dekking die je kiest, vergoedt de OHRA Huisdierenverzekering de medisch noodzakelijke kosten of een deel daarvan. Hieronder zie je enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Gebitsbehandeling: € 175,- als er geen tanden of kiezen getrokken hoeven te worden. Is dat wel het geval, dan kan het zijn dat de kosten oplopen tot meer dan € 1.000,-  
  • Medicatie voor chronisch nierfalen: ongeveer € 40,- tot € 50,- per maand 
  • Uitgebreid bloed- en urineonderzoek: € 80,- tot € 120,-

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

Als je met je kat naar de dierenarts moet, dan krijg je daarvoor een rekening. Vaak zijn dit voor jou onverwachte kosten. Gelukkig krijg je de meeste medisch noodzakelijke kosten (voor een deel) vergoed als je een OHRA Huisdierenverzekering hebt. Dit hangt af van het pakket en de dekking die je kiest. 

Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.