Ragdoll kat kopen

Je wilt een kat kopen en bent gevallen voor een Ragdoll. Goede keus! Want Ragdolls zijn niet alleen beauty’s, ze zijn ook nog eens heerlijk zacht en aaibaar. En ze houden enorm van mensen. We vertellen je graag meer over deze vriendelijke reus.

Wat is de prijs van een Ragdoll kat?

Ragdoll betekent letterlijk lappenpop. Deze zijdezachte kat laat zich namelijk heerlijk in de armen van zijn baasje hangen. Voor een Ragdoll kat van een erkende fokker, betaal je minimaal € 1.500,-. Vraag bij de rasvereniging even na welke fokkers goed zijn. Als je Ragdoll geen raskat is, betaal je toch nog zo’n € 1.000,-. Verdiep je vooraf ook in de kosten voor gezonde voeding en verzorging van je Ragdoll kat.

Wat zijn de kenmerken van een Ragdoll kat?

Een Ragdoll kat heeft een halflange, getekende vacht in mooie kleuren. Zijn helderblauwe ogen zijn z’n handelsmerk. De combinatie van deze twee maakt de Ragdoll een plaatje! Hij is zijdezacht en weet je zo te verleiden tot een knuffel of een aai. Want daar houdt hij van. Met zijn brede, gespierde lijf heeft deze kat bovendien een krachtige uitstraling. De Ragdoll is middelgroot en weegt tussen de 6,5 en 9,5 kilo. Koop je een kitten? Dan blijft het een verrassing hoe je Ragdoll kat er uit zal zien als hij groot is. Ze worden wit geboren en krijgen pas na een jaar of 3 tot 4 hun uiteindelijke kleur.

Het karakter van een Ragdoll kat

Een Ragdoll kat heeft een zacht karakter en is een echt knuffeldier. Hij is heel sociaal en graag bij je in de buurt. Van drukte en lawaai moet hij niks hebben, net als de meeste katten trouwens. Deze kat past zich snel aan, is makkelijk in de omgang en goed van vertrouwen. Hij is slim en speels en hobbelt in huis graag gezellig achter jou aan, hopend op aandacht of een spelletje. Je hoort daarom vaak, dat het net een hondje is.

Welk baasje past bij een Ragdoll kat?

Een Ragdoll is geen schootkat, maar vindt het wel fijn als jij hem aait. Hij woont het liefst in een rustige omgeving in een niet al te groot huis. Een veilig balkon of kleine tuin vindt hij fijn. Omdat hij vaak binnen is, is het belangrijk dat je regelmatig met hem speelt. Heb je al een hond in huis? Geen probleem, dat vindt de Ragdoll kat juist gezellig.

De verzorging van een Ragdoll kat

De zachte vacht van de Ragdoll kat is middellang en blijft het mooist als je hem 1 keer per week borstelt. Iets waar je kat naar uitkijkt, want een Ragdoll vindt het heerlijk om verzorgd te worden. Ondanks het borstelen, krijgt jouw kat haren binnen. Zeker als hij in de rui is. Dan is het verstandig om hem wat vaker te kammen en het uitbraken van haarballen makkelijker voor hem te maken, door hem kattengras te geven.

Hoe oud wordt een Ragdoll kat?

Verzorg je je Ragdoll goed, dan kan hij zo'n 15 jaar oud worden.

De voeding van je Ragdoll kat

Kleine Ragdolls worden groot. Dat gaat gepaard met flinke groeispurten. Geef je kitten daarom speciale voeding zolang hij in de groei is. In deze periode is het belangrijk dat hij zoveel mogelijk eet. Na een jaar of 4, als je Ragdoll kat volwassen is, optimaliseer je de hoeveelheid eten, zodat hij gezond blijft en niet aankomt. Geef je Ragdoll bij voorkeur voeding met een hoog percentage hoogwaardige eiwitten.

Wanneer moet een Ragdoll kat naar de dierenarts?

Ragdolls zijn over het algemeen sterke en gezonde raskatten. Maar zoals elke kat kan ook hij last krijgen van erfelijke ziektes. Zo heeft een Ragdoll kat aanleg voor blaasstenen en hart- en vaatziekten, die bekend staan als Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM). Tegenwoordig gebruiken fokkers een HCM-test en halen ze besmette dieren uit het fokprogramma. Toch weet je nooit zeker of je Ragdoll HCM heeft. Twijfel je? Een dierenarts kan HCM door middel van een echo vaststellen.

Inenten en ontwormen

Koop je een Ragdoll kitten dan is het verstandig om het gebruikelijke inentingsprogramma te volgen als hij een week of 12 is. Zo voorkom je dat hij ziektes krijgt, zoals buikvliesontsteking, niesziekte of kattenziekte. Vraag je dierenarts om advies. De dierenarts kan je kat ook regelmatig een ontwormingskuur geven. Is je kitten nog niet ingeënt en wil je voorkomen dat hij infecties oploopt? Houd hem dan weg bij andere katten en hun uitwerpselen.

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling die je Ragdoll kat nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Inenting inclusief paspoort en chipregistratie: circa € 50,-
  • Sterilisatie: circa € 120,- en castratie: circa € 50,-
  • Behandeling van blaasproblemen: circa € 1.500,-
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): circa € 750,-

Veel van de medisch noodzakelijke kosten worden (deels) vergoed als je een OHRA Huisdierenverzekering hebt. Bekijk hier onze vergoedingen.

 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De dierenartskosten betaal je in principe zelf. Tenzij je een OHRA Huisdierenverzekering hebt. Dan krijg je de medisch noodzakelijke kosten (voor een deel) vergoed. Hoeveel precies hangt af van het verzekeringspakket dat je hebt gekozen voor je Ragdoll. Kosten voor een behandeling bij de dierenarts lopen soms hoog op. Daarom is het verstandig om een verzekering af te sluiten voor je huisdier. Zo kom je niet in de situatie dat je kat ziek is en dat jij hem niet kunt laten behandelen.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.