Maine Coon kat kopen

De Maine Coon ken je vast. Met zijn grote formaat en lange manen heeft hij de uitstraling van een echte junglekoning. Maar gelukkig voelt de kat zich ook prima thuis in huis. Meer weten over deze kat als huisgenoot, lees dan snel verder.

Wat is de prijs van een Maine Coon?

Voor een Maine Coon kat met stamboom van een erkende fokker, betaal je een prijs van ongeveer € 600,- tot € 1.000,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor voeding, de dierenarts en een huisdierenverzekering.

Wat zijn de kenmerken van een Maine Coon kat?

De van oorsprong Noord-Amerikaanse raskat Maine Coon is een vriendelijke reus. Er wordt wel eens beweerd dat het een kruising is tussen een kat en een wasbeer, maar biologisch is dit niet mogelijk. Dit prachtige dier maakt behoorlijk indruk met zijn formaat. Een poes weegt 5 tot 7 kilo en een kater soms wel 9 kilo. De kat is niet snel uitgegroeid en bereikt zijn definitieve gewicht en grootte pas als hij 3 of 4 jaar oud is. De Maine Coon bereikt een gemiddelde leeftijd van 12 tot 15 jaar. Hij gaat graag naar buiten, maar blijft meestal wel dicht bij je huis.

Het rustige karakter van de Maine Coon kat

Het is een rustig, aanhankelijk dier en hij heeft een goed humeur. Maine Coon katten zijn ook speels en intelligent, sommigen apporteren zelfs. Met hun kalme karakter vechten deze katten niet snel en gebruiken ze hun nagels niet zomaar. Het karakter aangevuld met een knuffelbare vacht maakt ze zeer kindvriendelijk. In het zonnetje soezen vindt hij heerlijk, maar met zijn roots als buitenkat in de bergen kan hij regen en sneeuw goed verdragen.

Ben jij het ideale baasje van de Maine Coon kat?

Het ideale baasje heeft veel aandacht voor deze kat en vindt het fijn om zijn liefde te ontvangen. Hij is graag dicht bij je en deelt graag kusjes uit.

Hoe houd je een Maine Coon kat gezond?

Een juiste voeding is van groot belang voor de gezondheid van de Maine Coon kat. En zorg ervoor dat de leefruimtes van de kat schoon zijn, dan loopt hij minder snel virussen of bacteriën op. De vacht van dit dier heeft aandacht nodig, dus borstel hem minimaal 1 keer per week. Dit borstelmoment kun je meteen gebruiken om ogen en oren schoon te maken en zijn tanden te poetsen. Knip ook regelmatig de nageltjes van jouw kat. Is je kitten nog niet ingeënt en wil je voorkomen dat hij infecties oploopt? Houd ze dan weg bij vreemde katten en hun uitwerpselen. Wil je dit kattenras zo lang mogelijk gezond houden? Laat hem dan controleren op erfelijke aandoeningen zoals Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) en Heupdysplasie.

Wanneer ga je met je Maine Coon kat naar de dierenarts?

Met je Maine Coon kat ga je na de geboorte een paar keer naar de dierenarts voor inentingen. Dit doe je als je kitten ongeveer 12 weken oud is. De leefomgeving van de kitten bepaalt het aantal vaccinaties. Hoe groter de kans op besmetting, des te uitgebreider het vaccinatieschema. Vraag je dierenarts om advies. Naast de inentingen geeft de dierenarts je kat ook regelmatig een ontwormingskuur. De inentingen kunnen veel voorkomende ziektes zoals niesziekte, buikvliesontsteking en kattenziekte voorkomen. Met een aanvullende dekking vergoeden wij de inentingen. Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

De Maine Coon heeft een redelijk groot risico op erfelijke aandoeningen waarvoor je naar de dierenarts moet. Er zijn 13 erfelijke aandoeningen bekend. De bekendste zijn:

  • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) (hartziekte door verdikte hartspier)
  • Heupdysplasie
  • Staar
  • Problemen met de bloedgroep

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts voor je kat hangen af van de behandeling die hij nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje: 

  • Inenting inclusief paspoort en chipregistratie: circa € 50,-
  • Een sterilisatie: circa € 120,- en castratie: circa € 50,-
  • Een operatie bij Heupdysplasie: circa € 1.000,-

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De behandelkosten bij de dierenarts betaal je zelf en kunnen soms behoorlijk oplopen. Afhankelijk van het verzekeringspakket van je huisdierenverzekering, vergoedt de verzekeraar (een deel van) de medisch noodzakelijke kosten. Zo voorkom je dat je honderden euro’s aan medische kosten helemaal zelf betaalt. Bekijk de pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.