Ringworm bij katten

Heeft je kat een gek plekje in zijn vacht, dan zou het ringworm kunnen zijn. Ringworm bij je katten is een schimmel. Niet zo gezond dus! Zo help je je kat zo snel mogelijk van ringworm af. 

Wat is ringworm?

Ringworm bij katten is een schimmelinfectie. De schimmel die huidproblemen veroorzaakt, is meestal Microsporum canis (afgekort als M. Canis). En niet alleen je kat, ook jij of bijvoorbeeld je hond kunnen ermee besmet raken. De schimmel krijgt vooral vrij spel bij een beschadigde huid of als je kat een verlaagde weerstand heeft. Heeft je kat een gezonde huid en vacht, dan is de kans op besmetting kleiner.

Heeft je kat ringworm?

Ringworm is niet altijd even duidelijk te zien bij iedere kat. Je kunt ringworm zien als een (ronde) plek waar je kat haren verliest en waar de huid schilferig en soms ook rood is. Vaak komt dit voor op de kop, oren of (onder de) pootjes. Je kat kan jeuk hebben van de kale of rode plek(ken), maar dat is lang niet altijd het geval. 

De schimmel zelf kun je met het blote oog niet zien. Het is zo klein dat je het alleen kunt zien met behulp van een microscoop. Kittens van nog geen jaar oud hebben meer kans op ringworm. Dat komt doordat het afweersysteem bij kittens nog in ontwikkeling is. Daarom zijn ze minder goed ‘gewapend’ tegen dit soort ziekteverwekkers. Ook katten met een langharige vacht hebben meer kans op ringworm. Zo is de Perzische Langhaar een ras dat vaker last lijkt te hebben van ringworm.

Diagnose stellen: ringworm bij katten

Vermoed je dat je kat ringworm heeft, laat dan onderzoek doen door je dierenarts. Die kan kijken of je kat een schimmelinfectie heeft door middel van deze drie manieren:

  • Woodse lamp: dit is een lamp met blauw ultraviolet licht. Door het blauwe licht, licht de schimmel op. 
  • Microscoop: je dierenarts neemt een monster van het plekje op de huid van je kat en haren eromheen. Hij kan op die manier zien óf er schimmels aanwezig zijn, maar nog niet welke.
  • Schimmelkweek: door het monster op kweek te zetten, kan je dierenarts definitief vaststellen of je kat een schimmel heeft. De schimmelkweek is dan ook de meest betrouwbare methode. 

Behandeling tegen ringworm bij katten

Heeft je kat ringworm, dan heeft hij altijd een behandeling nodig. Om de schimmelinfectie helemaal weg te krijgen, zijn er verschillende behandelingen nodig. Goed om te weten; als je kat last heeft van vlooien of vachtmijten, dan moet hij daar éérst tegen behandeld worden. Deze parasieten beschadigen de huid namelijk, waardoor een schimmel sneller de kans krijgt een infectie te veroorzaken.

Daarnaast kun je denken aan:

  • Medicijnen tegen de ringworm
    Vaak krijg je een lotion voor op de plekjes mee en een drankje. Deze combinatie is het meest effectief.
  • Hygiëne
    Ofwel; schoonmaken geblazen! Alle spullen van de kat moeten óf worden weggegooid óf gewassen en schoongemaakt. Maar eigenlijk heeft het hele huis een grondige schoonmaakbeurt nodig. 
  • Het apart houden van geïnfecteerde katten 
    Zijn er meerdere katten in huis, houd ze dan apart. Dit is niet altijd mogelijk, dus je kunt er ook voor kiezen om alle katten preventief te behandelen. Schimmels zijn namelijk erg besmettelijk.

Goed om te weten

Vaak duurt het weken voordat de kat en omgeving schimmelvrij zijn.

Is ringworm bij katten besmettelijk voor mensen?

Zeker, ook mensen kunnen besmet raken met ringworm. Draag dus handschoenen en een schort die je na de behandeling direct wast. Ook bij mensen kan een ronde, kale, schilferige plek op de huid ontstaan als symptoom van ’ringworm bij je kat. De schimmel wordt zichtbaar op plekken waar je contact hebt gehad met je kat, maar ook vaak op armen, in je gezicht of op je hoofd. De schimmel kan jeuk veroorzaken, maar dat hoeft niet. Gelukkig is het goed te behandelen, je huisarts helpt je daarmee verder. 

Worden de kosten voor ringworm bij katten vergoed?

Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.