Ringworm bij je kat

Als je kat een gek plekje in zijn vacht heeft, zou het ringworm kunnen zijn. Ringworm bij je kat is een schimmel en dat is niet gezond voor je kat. Hier wil je hem zo snel mogelijk vanaf helpen.

Wat is ringworm?

Ringworm bij je kat is een schimmelinfectie. Je zou denken dat ringworm een worm is, maar dat is dus niet zo. De schimmel die bijna altijd ringworm veroorzaakt bij jouw kat, heet Microsporum canis (afgekort als M. Canis). En niet alleen je kat, ook jij of bijvoorbeeld je hond kunnen ermee besmet raken. De schimmel krijgt vooral kans op een beschadigde huid of als je kat een verlaagde weerstand heeft. Als je kat een gezonde huid en vacht heeft, is de kans op besmetting kleiner.

Heeft je kat ringworm?

Het is niet bij alle katten heel duidelijk te zien of ze ringworm hebben. Het kan te zien zijn als een ronde plek waar je kat haren verliest en de huid schilferig en soms ook rood is. Vaak komt dit voor op de kop, oren of (onder de) pootjes.

De schimmel zelf kan je met het blote oog niet zien, het is zo klein dat je het alleen kunt zien met behulp van een microscoop. Jonge katten, kittens, van nog geen jaar oud en katten met een langharige vacht hebben meer kans op ringworm. Bij kittens is het afweersysteem nog in ontwikkeling en dus zijn ze nog niet optimaal ‘gewapend’ tegen dit soort ziekteverwekkers. De Perzische Langhaar is een ras dat vaker last lijkt te hebben van ringworm, mede door zijn langharige vacht.

Je kat kan jeuk hebben van de kale of roder plek(ken) maar dat hoeft niet altijd.

Wat kun je doen als je kat ringworm heeft?

Vermoed je dat je kat ringworm heeft, laat dan onderzoek doen door je dierenarts. Die kan kijken of je kat een schimmelinfectie heeft door middel van deze 3 manieren:

- Woodse lamp: dit is een lamp met blauw ultraviolet licht. Zo kan de schimmelworden gezien.

- Microscoop: je dierenarts neemt een monster af van het plekje op de huid van je kat en kan dan zien of er schimmels aanwezig zijn, maar nog niet welke.

- Schimmelkweek: door het monster op kweek te zetten kan je dierenarts vaststellen of je kat inderdaad de schimmel heeft. De schimmelkweek is de meest betrouwbare methode. 

Behandeling tegen ringworm bij je kat

Je kat heeft altijd een behandeling nodig als hij ringworm heeft. Er zijn verschillende behandelingen nodig. Goed om te weten; als je kat last heeft van vlooien of  vachtmijten, dan moet hij éérst daar tegen behandeld worden. Deze parasieten beschadigen de huid waardoor de schimmel sneller de kans krijgt een infectie te veroorzaken.

Daarnaast kun je denken aan:

  • Medicijnen tegen de ringworm. Vaak krijg je een lotion voor op de plekjes mee en een drankje. Deze combinatie is het meest effectief.
  • Hygiëne. Ofwel; schoonmaken geblazen! Alle spullen van de kat moeten óf worden weggegooid óf gewassen en schoongemaakt. Maar eigenlijk heeft het hele huis een grondige schoonmaakbeurt nodig. 
  • Het apart houden van geïnfecteerde katten, als er meerdere katten in huis zijn! Dit is niet altijd mogelijk, dus kan je er ook voor kiezen om alle katten preventief te behandelen. Want schimmels zijn namelijk erg besmettelijk.

Goed om te weten:

Vaak duurt het weken voordat de kat en omgeving schimmelvrij zijn.

Is ringworm besmettelijk voor mensen?

Zeker, mensen kunnen ook besmet raken. Draag dus draag handschoen en het liefst een schort die je na de behandeling direct wast. Ook bij mensen kan een ronde, kale, schilferige plek op de huid ontstaan als symptoom van ’ringworm bij je kat. De schimmel kan jeuk veroorzaken, maar dat hoeft niet. De schimmel wordt zichtbaar op plekken waar je contact hebt gehad met je kat, maar ook vaak op armen, in je gezicht of op je hoofd. Gelukkig is het goed te behandelen, je huisarts kan je daarmee verder helpen.

Worden de kosten bij ringworm bij je kat vergoed?

Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.