Dementie kat
Een kat wordt gemiddeld zo’n 14 jaar oud, maar het komt vaak voor dat katten veel ouder worden. Helaas krijgen oudere katten meestal te maken met ouderdomskwaaltjes, zoals CDS; Cognitief Disfunctie Syndroom. Oftewel, een vorm van dementie. Wat is dementie eigenlijk, hoe je herken je het bij je kat en wat kun je ertegen doen?
Wat is dementie bij je kat?
Het is lastig om uit te leggen wat dementie precies is. Dementie heeft namelijk verschillende oorzaken en is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen. De vorm van dementie die vaak voorkomt bij katten, is degene die vergelijkbaar is met de ziekte van Alzheimer bij mensen. Oftewel: de hersenen werken niet meer op de manier zoals ze dat altijd deden. Om je kat te blijven begrijpen is het belangrijker om te weten waar je dementie aan kunt herkennen en hoe je je kat een handje helpt.
Wat zijn de symptomen van dementie bij je kat?
Een demente kat zal zich anders gaan gedragen. Bij oudere katten is het soms lastig om gedragsveranderingen op te merken, omdat het geleidelijk gebeurt. Toch is het belangrijk om goed op signalen te letten. Alleen dan kun je je kat proberen te helpen door de ziekte te vertragen.
Zo herken je een demente kat:
- Je kat heeft minder energie;
- Je kat zal jou, objecten of ruimtes steeds minder goed herkennen;
- Je kat krijgt een verstoord dag- en nachtritme;
- Je kat kan onzindelijk worden;
- Je kat is in de war, vooral na het wakker worden;
- Je kat gedraagt zich anders in sociale situaties. Hij kan zowel agressief als extra aanhankelijk zijn;
- Je kat is angstiger en miauwt meer, vooral ’s nachts.
Let op: bovenstaande signalen zijn niet alleen symptomen van dementie. Ze kunnen ook duiden op een andere aandoening of ouderdomsverschijnsel. Vermoed je dat je kat lijdt aan dementie, breng dan altijd eerst een bezoek aan de dierenarts. Die kan vervolgens eventuele aandoeningen uitsluiten en de juiste diagnose stellen.
Kun je dementie bij je kat voorkomen of behandelen?
Net als bij mensen is dementie bij katten helaas niet te voorkomen én niet te behandelen. Hoe langer je kat dementie heeft, hoe erger de klachten worden. Wel kun je met training en goede voeding de ziekte proberen af te remmen.
- Houd je kat actief en train voldoende
Laat je kat bewegen en train iedere dag zijn hersenen met spelletjes. Zo houd je je kat zo fit mogelijk. Let wel op: maak de spelletjes en trainingen niet te moeilijk. Dat snapt een demente kat namelijk niet meer. - Help bij het creëren van een dag- en nachtritme
Demente katten kunnen dag en nacht moeilijker van elkaar onderscheiden. Door een ruimte overdag licht te houden en ’s avonds zo donker mogelijk te maken help je je kat om een normaal ritme aan te houden. - Voorkom stress
Stress is nooit goed voor katten, maar voor een demente kat al helemaal niet. Lijdt je kat aan dementie, beslis dan niet opeens om je woonkamer opnieuw in te richten. Of om een andere kat in huis te halen. Kleine veranderingen kunnen je demente kat heel veel stress geven en de symptomen verergeren. - Medicijnen en voeding
Sommige diëten, voedingssupplementen en medicijnen kunnen dementie afremmen. Overweeg je dit? Vraag dan de dierenarts om advies.
Heb jij een oudere kat? Laat ‘m dan af en toe checken door de dierenarts. Misschien ziet een dierenarts veranderingen die je zelf nog niet gezien hebt. Zo kun je dementie in een vroeg stadium ontdekken. Hoe eerder je het ontdekt, hoe beter je het kunt afremmen.
Worden de behandelkosten voor dementie bij je kat vergoed?
Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.