Onbezorgd op reis met een medisch paspoort

De stress die komt kijken bij het voorbereiden van je reis is reden genoeg om direct aan vakantie toe te zijn. Is je koffer niet te zwaar, heb je je paspoort wel mee en waar is de gate? Net als je denkt dat je alles gehad hebt, kijkt de Portugeessprekende douaneambtenaar niet al te vrolijk naar je meegenomen medicijnen. Voorkom een hoop gedoe en ga onbezorgd op reis met een Europees Medisch Paspoort.

Passport please

Een medisch paspoort bevat belangrijke informatie over o.a. je behandelingen, medicijngebruik, allergieën, contactgegevens in noodsituaties en je bloedgroep. Het paspoort is opgesteld in 11 verschillende talen waaronder Frans, Duits, Spaans en Engels. Dus ook handig in landen buiten Europa. Het medisch paspoort is voor een klein bedrag op papier bij de apotheek te krijgen. Zij maken een Engelse uitdraai van je medicijngebruik. Het medisch paspoort is geen verplicht document maar de voordelen zijn in de meerderheid. Met de pas weet iedereen die hem onder ogen krijgt direct wat jouw situatie is en hoe hij daarop kan handelen. Als je medicijnen zoek raken tijdens de vakantie kan een buitenlandse arts ze voorschrijven. Een geruststellende gedachte.

Voorkom misverstanden

Als je reist met medicijnen zijn er nog twee dingen die handig zijn om te weten. Neem je medicijnen altijd in de originele verpakking mee, dus met het etiket van de apotheek erop. Dit om te voorkomen dat je medicijnen voor drugs worden aangezien.

Het kan zijn dat je medicijnen onder de Opiumwet vallen in bepaalde landen. Als dat het geval is heb je een losse verklaring nodig om de medicijnen mee te kunnen nemen. Wil je controleren of jouw medicijnen onder deze wet vallen kijk dan op de website van het CAK. Als je reist binnen de Schengenlanden heb je een Schengenverklaring nodig. Voor andere landen vraag je bij je arts een Engelse verklaring aan.

Groot gemak

Het is een kleine inspanning om het medisch paspoort aan te vragen maar het gemak is groot. Je hoeft je geen zorgen meer te maken hoe je in gebrekkig Engels duidelijk moet maken waar de medicijnen voor nodig zijn, dat doet het paspoort voor je.